IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средства от фонд „Региони“ ще бъдат насочени към минералните извори

Само след реформа на ВиК сектора международните финансови институции биха отпуснали кредити на водните дружества

15:40 | 07.04.14 г.
Средства от фонд „Региони“ ще бъдат насочени към минералните извори

Обсъжда се средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ да бъдат насочени през 2015 г. към стопанисването на минерални извори, съобщи на дискусия за ВиК сектора министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Припомняме, че в Бюджет 2014 правителството заложи 500 млн. лв., с които на конкурсен принцип да бъдат финансирани проекти на общини и на министерства.

Днес на форума кметът на Троян Донка Михайлова припомни, че 50 находища  на минерална вода държавна собственост бяха дадени за  стопанисване на около 30 общини. Кметовете обаче искат финансова подкрепа за проектирането и изграждането на санитарно-охранителните зони на изворите, когато водата се ползва за публични нужди.

Министърът коментира, че в Публичната инвестиционна програма тази година е имало няколко подпрограми – например програма „Безводие“ на Министерството на регионалното развитие, също и подпрограма за спортни съоръжения. Затова тя предлага да се подготви самостоятелна програма за водния сектор, също и пакет от проекти, които да гарантират целево финансиране при минералните води – за сондажи и санитарни зони.

„Не е ясно колко средства ще заложим, но, ако започнем само с 10 млн. лв., това би било крачка напред“, каза Михайлова. Новата програма за 2015 г. ще се разглежда през октомври 2014 г., за да бъде приета с бюджета.

Искра Михайлова посочи още, че е привърженик на идеята за създаването на нов Закон за ВиК, тъй като сега са направени твърде много промени в Закона за водите. От Българска асоциация по водите също поискаха да има Закон за ВиК.

Министърът коментира, че сега оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013 е на етап строителство, въпреки че би трябвало да приключва – в момента се изграждат 60 пречиствателни станции, 2000 км канализационна мрежа и 1367 км водопроводна мрежа.

Цената на водата

До края на 2015 г. собствеността на ВиК дружествата трябва да е публична, а водните асоциации да са сключили договорите с ВиК операторите, в противен случай под риск са евросредствата за сектора, стана ясно на дискусията.

Участниците коментираха приетата наскоро от Министерския съвет водна стратегия, която дава насоки за развитието на сектора за следващите години.

В стратегията са разгледани различни сценарии за модернизиране на ВиК инфраструктурата, но от документа става ясно, че повишаването на цената на водата е въпрос на време, заради мащабните инвестиции, средствата за които ще са от еврофондовете, държавния бюджет и ресурса на ВиК дружествата.

От Българска асоциация по водите посочиха, че необходимите инвестиции за сектора на първо време могат да бъдат осигурени от печалбата на ВиК операторите, която сега отива в бюджета.

Според участниците в дискусията в момента ДКЕВР не е активно ангажирана с проблемите на сектора, защото при реализацията на инвестиции водните асоциации може да поискат по-високи цени, а комисията да ги спре. Специалистите поискаха ДКЕВР да поеме отговорност и за постигнатите резултати от ВиК операторите.

Представител на ДКЕВР заяви, че към момента комисията влияе върху цените, но не може да въздейства върху операторите, ако не си изпълняват бизнес плановете и заложените инвестиции.

За осигуряването на инвестиции за сектора проекти може да се финансират със заеми от международни финансови институции, частни капитали, публично-частно партньорство и концесии, където това е допустимо, коментира Любомир Филипов, директор в „Софийска вода“.

Илия Кардашлиев, представител на ЕБВР, заяви, че за да се финансират такива инвестиции, трябва да приключи реформата във ВиК сектора.

Инж. Петко Петков, експерт с дълъг стаж в сектора, заяви, че загубите на вода през 2000 г. спрямо 80-те години на миналия век са увеличени 4 пъти. Подадената вода към потребителите обаче намалява. Харчим пари, не постигаме резултати, каза той по повод водната стратегия.

В малките населени места при строителството на ВиК обекти цената на водата ще се увеличи, стана ясно от коментар на Искра Михайлова. „Представете си - едно малко общинско ВиК дружество инвестира 40 млн. лв. в пречиствателна станция. То трябва да започне да начислява поне амортизационни разходи на тази инвестиция, да поддържа съоръжението и услугата - няма как да не нарасне цената“, заяви тя.

Министърът поясни, че след реформата, ако едно по-голямо дружество реализира интегрирани проекти на базата на генералните планове, нарасналата цена на водата може да бъде компенсирана от намалението на загубите. 

В момента се обсъжда с Еврокомсията ВиК операторите да бъдат бенефициенти по оперативната програма, също и с помощта на финансовите институции чрез целеви кредити за операторите да се подкрепят необходимите инвестиции, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още