IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порожанов: По ПРСР не са плащани хеликоптери, самолети и яхти

По проекти са изплатени субсидии за 178 автомобила

17:35 | 22.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По Програмата за развитие на селските райони (2007 - 2013 г.) не са плащани субсидии за закупуването на хеликоптери, самолети и яхти, независимо, че са подадени заявления за финансирането им. Това съобщи днес на пресконференция Румен Порожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", предаде БТА.

Припомняме, че преди две години избухна скандал заради проекти за развитие на туризма по селската програма, защото десетки кандидати са поискали да купуват луксозни яхти, хеликоптери и джипове с европейските пари.  Луксозните возила са заявени по мерките 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” и по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР.

Днес Порожанов заяви, че са проверени всички проекти, в които са заявени за подпомагане кемпери. Инспекторатът на фонда и дирекция "Противодействие на измамите" също са направили проверки.

По програмата са изплатени субсидии в рамките на 60 на сто от пазарната стойност на общо 178 автомобила. Средно изплатената субсидия за един автомобил е 23 650 лв. За тази цена не може да се купи луксозен автомобил, каза Порожанов.

Плащани са субсидии за коли от марките Дачия, Опел Корса, Киа, Грейт Уол. Най-скъпите платени автомобили са четири броя пикапи Тойота Хайлукс. Те обаче са по проекти, свързани с товарна дейност, подчерта директорът на фонда. Цената на един такъв автомобил е 60 хил. лв. 

Изплатена е субсидия за 178 АТВ-та на стойност 1,6 млн. лв., 67 микробуса за 2,5 млн. лв., 22 бъгита за 254 хил. лв., 216 велосипеда за 190 хил. лв., четири джета за 52 хил. лв., три парапланера за 17 хил. лв. Средно изплатената субсидия за едно АТВ е 9 хил.лв., за микробус - 38 хил. лв., за бъги - 12 хил. лв., за велосипед - 879 лв.

Юлиан Марков, директор на дирекция "Противодействие на измамите" във фонда, каза, че има два случая на субсидии за кемпери, изпратени до прокуратурата, защото в хода на проверките е установено, че са представени документи с невярно съдържание.

"Останалите сами разбраха, че няма да бъдат изплатени тези кемпери и не подадоха заявки за плащане", каза Марков. По думите му става въпрос за грубо нарушение на принципа за икономичност, ефективност и ефикасност на разходите, затова и фондът отказва да направи такива плащания.

От фонда съобщиха още за сигнали, отнасящи се до новия програмен период. По мярка 4.1 от новата програма са установени случаи за бенефициенти със заявки за подпомагане на скъпа селскостопанска техника. Проверката е установила, че става въпрос за завишение с около 150 хил. лв. при цена на един брой техника за 300 хил. лв. Материалите са предоставени на прокуратурата, каза Марков.

Държавен фонд "Земеделие" е изпратил до прокуратурата от 2011 г. досега 538 съмнения за нередности от общо над 3 хил. сигнала. Получените сигнали от началото на тази година са 366, като 35 от тях са изпратени до прокуратурата, отчете още Румен Порожанов.

Той заяви, че фонд "Земеделие" стриктно спазва всички процедури по договаряне, оторизация и контрол.
Юлиан Марков допълни, че средно между 550 и 600 сигнала за нередности постъпват всяка година във фонда.

Най-големият дял нарушения - 51 на сто, по програмата за селските райони са свързани с представяне на документи с вероятно невярно съдържание. На следващо място - с 25 на сто, е декларирането на неверни данни в проектите, заявленията за подпомагане и заявките за плащане. На следващо място (14 на сто) е т. нар. изкуствено създаване на условия с цел осигуряване на предимство в противоречие с целите на мерките за подпомагане.

Друго нарушение (7%), основно по схема "Създаване на стопанства на млади фермери", е наличието на втори ръководител на стопанството, който не отговаря на изискванията за подпомагане. Само 2% от нарушенията са свързани с манипулиране на тръжни процедури от бенефициентите, а 1% от нередностите се отнасят до неизпълнение на договорно задължение.

Общините Чирпан, Тетевен, Кочериново и Бойница, кандидатствали по общински мерки 321 и 322, са представяли документи с вероятно невярно съдържание. Съмнения за измами има и при бенефициенти, кандидатствали по частните мерки 311 и 312.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още