IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за разширяването на Шенген ще бъде взето до 2 май

Евродепутатите все още не са получили достъп до докладите от последните проверки, направени в България и Румъния

20:13 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Решението за разширяването на Шенген ще бъде взето до 2 май

Депутатите от Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи към Европейския парламент са решили тя да излезе с доклад за разширяването на Шенген най-късно до 2 май.

Основната причина е, че документите, с които депутатите трябва да бъдат запознати преди да вземат становище, са секретни и са достъпни по специална процедура, предава БТА.

По-късно пред журналисти докладчикът Карлуш Коелю е уточнил, че 2 май е възможно най-късната дата, на която ще бъде взето решение. То може да бъде само политическо, ако до този момент въпросът с достъпа до допълнителна информация не намери положително развитие.

На 24 и 25 февруари министрите на правосъдието и вътрешните работи няма да вземат решение за присъдиняването на България и Румъния към Шенген, затова вече не се налага Европейският парламент да излезе с позиция по въпроса до тази дата, е съобщил по-рано Коелю, цитиран от БНР.

Той е обяснил, че не се налага парламентът да дава позицията си по т.нар. "бърза процедура". Това е и технически невъзможно, защото евродепутатите все още не са получили достъп до докладите от последните проверки, направени в България и Румъния и отказват да се произнесат на "тъмно" за готовността на двете страни.

Той е посочил пред БНР, че при голямото разширяване на Шенгенската зона с 9 нови страни през 2007-а година, Европейският парламент е имал достъп до всички необходими документи и данни за готовността им.

Според него няма обяснение защо за България и Румъния процедурата е променена и защо Европейският съвет сега отказва на евродепутатите докладите от последните проверки с аргумент, че информацията в тях е класифицирана.

„В това няма никаква логика. Преди 4 години, когато нямаше Лисабонски договор и разширени правомощия на Европейския парламент, имахме по-високо ниво на достъп до докладите и оценките за готовността за Шенген, отколкото сега. Това е странно и неприемливо”, е казал Коелю.

Негови колеги днес са изразили съжаление, че нямат право да внесат случая в Европейския съд и предложиха да бъде сезиран Европейският омбудсман.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още