IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има месечен контрол за хлебопроизводителите

Трите стандарта за "Бял", "Добруджа" и "Типов" хляб вече са разписани и изключват всякакви консерванти, оцветители или избелители

13:51 | 05.04.11 г.
<p>Логото на стандарта. <i>Снимка: МЗХ</i></p>

Логото на стандарта. Снимка: МЗХ

След едномесечни консултации браншовите организации по веригата "брашно-хляб" и експертите от Агенцията по безопасността на храните подготвиха новите стандарти за трите вида хляб "Бял", "Добруджа" и "Типов", които бяха официално представени днес в Министерството на земеделието и храните.

Според утвърдените рецептури хлябът ще се произвежда само от брашно, вода, олио и мая, като единствените допълнителни съставки са от органичен произход - витамин С и оцетна киселина, обясни Любомир Кулински от агенцията по храните. Стандартът изключва влагането на оцветители или консерванти, затова и трайността на хляба ще бъде вместо 72 часа, каквито са сегашните изисквания, максимум две денонощия. 

Хлебопроизводителите избегнаха директния отговор дали новите изискванията за стандарта на брашното ще оскъпят продукцията им. Известно е, че почти 75% от зърнената реколта в страната попада във втора Б група, която я доближава до фуражната пшеница и за да се получи брашно с добри хлебопекарни качества, е необходимо да се добавят допълнителни помощни вещества.

Според Кулински този проблем е разрешим, защото при липса на необходимите качества се добавя глутен, който мелничарите и в момента влагат за подобряване на качеството на брашното. Председателят на Браншовата камара на индустриалните производители Николай Тапаров допълни, че при липса на качествени брашна, е нормално да се прибегне до внос, което и в момента се прави.

"Създаването на стандарта "България" за хляба е важно не само, за да се гарантира качеството му, но и да се поставят бариери пред сивата икономика", обясни изпълнителният директор на агенцията по храните Йордан Войнов. Разрешителните за производството на хляб с този стандарт ще се издават от областните служби на агенцията, след като пекарните заявят това с писмена молба.

Регистрацията ще се получи, след като хлебопроизводителите представят в агенцията по храните лабораторни анализи на произвеждания хляб. За да поддържат стандарта, компаниите всеки месец трябва да представят подобни изследвания на продукцията си. "Целта е не само да се гарантира качеството за потребителите, но и да се преборим със сивия сектор в бранша", поясни още Войнов. И допълни, че инспекторите ще продължат с проверките по веригата "зърно-брашно-хляб". 

Законът за храните е разписал достатъчно строги санкции при производството на некачествени продукти и въпреки че новият стандарт е препоръчителен, при продажба на хляб със стандарта "България", който не отговаря на утвърдената рецепта, глобите варират от 500 лв. до 10 хил. лв., припомниха експерти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още