IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече пари за здраве, но не за сметка на по-висока здравна вноска

Или защо пътят към по-качествено здравеопазване не минава през по-висок дял за здраве от БВП и увеличаване на здравноосигурителната тежест

11:13 | 06.02.12 г. 4
Повече пари за здраве, но не за сметка на по-висока здравна вноска

Преди дни здравният министър д-р Стефан Константинов изрази мнение, че един от пътищата да се осигури по-качествено здравеопазване в България, е да се увеличи здравната вноска. Той призна, че в момента сред страните от Европейския съюз България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението и посочи като възможен изход от тази ситуация евентуалното увеличаване на здравната вноска, която сега е 8%.

Според експерти във фармацевтичния бранш обаче твърдението, че по-качествено здравеопазване може да се постигне с вдигането на здравната вноска е напълно невярно.

Председателят на консултантската фирма, занимаваща се с анализи на фармацевтичния сектор, Top Management Advisors Юлиан Узунов каза за Investor.bg, че има други механизми за увеличаването на парите за здраве, които са далеч по-рационални.

В последните години заделяните пари за здравеопазване у нас варират между 3 и 4% от брутния вътрешен продукт на страната, което е изключително нисък разход, но проблемът не се изчерпва с това. Като се има предвид, че ние имаме един от най-ниските БВП в Европа, то самата номинална стойност на дела за здравеопазване от 4% е много ниска, обяснява експертът. По думите му дори страни като Албания харчат повече за здраве.

Вторият проблем е, че 1,5 милиарда лева, събрани през годините от здравни вноски на здравноосигурените лица, миналата година бяха прехвърлени от резерва на здравната каса във фискалния резерв, което означава, че не могат да се ползват за здравноосигурителни плащания. Ако тези пари влязат отново в здравната система, това ще е значителен приход и много по-рационален подход към качественото здравеопазване, отколкото ръст на здравната вноска, коментира Узунов.

Експертът припомни, че целият държавен бюджет за здравеопазване в момента е около 3 милиарда лева. Тоест ако се влее сумата от 1,5 милиарда лева в здравеопазването тя ще се усети осезаемо и наистина ще повиши качеството на здравните услуги.

Повишаването на здравната вноска е безсмислено и поради друга причина, твърди Узунов. Преди всичко държавата трябва да прояви воля да събира здравните вноски на неосигурените лица. По различни данни към момента това са между 1,2 и 1,5 милиона граждани. В противен случай, ако бъде увеличена здравната вноска, ще бъдат натоварени още повече здравноосигурените лица - тези които плащат, за сметка на неосигурените.

Освен това има още 200-300 хиляди души, които имат отлични финансови възможности, но не плащат здравни вноски, поради свое вътрешно убеждение, че държавата не осигурява нищо в замяна. Така че ако се прибавят и те, парите за здравеопазване у нас ще се повишат чувствително, а от там и услугите в сектора, твърди експертът.

Друг е въпросът, че парите в здравеопазването никога не стигат. Дори да се налеят допълнителни ресурси от увеличение на вноските, това няма да има никакъв ефект, защото липсва преструктуриране на здравния сектор. Необходима е политическа воля за провеждане на здравна реформа, а не палиативни мерки, като повишение на здравната осигуровка, категоричен е експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 12 години
И да знае във всеки един момент с какво разполага и какво може да си позволи. Наличието на частни каси ще предизвика конкуренция между тях, която ще доведе и до конкуренция между лечебните заведения и медиците. В крайна сметка ще се отсеят добрите практики и ще има що годе качествено здравеопазване. А НЗОК каса да се захранва от държавния бюджет и да финансира здравеопазването на хората без доходи, на пенсионерите и на непълнолетните. Да се премахне задължителната здравна вноска, но с една част от нея се увеличи данъчната тежест за всички, които получават доходи. Така с увеличената данъчна вноска ще бъде финансирана държавната каса. А частните е ясно как ще работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 12 години
Този Узунов и всичките "умници", които "измислиха" задължителното всеобщо здравно осигуряване, вкл. и на хората без никакъв доход, да вземат да се гръмнат. Някой може ли да ми каже къде, освен у нас, го има това безумие? Както са тръгнали, ще въведат и всеобщото застраховане, и какво ли още не. НЗОК е поредният държавен финансов монопол, който не прави нищо друго, освен да разпределя парите на хората по най-глупашкия и неефективен начин. Същевременно за административни и представителни нужди касата харчи огромна част от тези пари. Ефективното здравеопазване ще се получи, когато се даде възможност на частни здравно-осигурителни дружества да участват равностойно в целия процес. И е крайно време да се промени тъпият закон за здравното осигуряване. Ако един човек има доходи, нека да бъде оставен да реши сам дали иска да се осигурява някъде, или да си плаща всеки път, когато му се наложи. Нека да има избор къде и при какви условия може да се осигурява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още