IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават различни прогнози за бъдещото изграждане на 7-и блок в Козлодуй

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков изразява опасения за преговорите в Москва

10:55 | 29.03.12 г.
Дават различни прогнози за бъдещото изграждане на 7-и блок в Козлодуй

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и заместникът му Валентин Николов се разминаха в прогнозите си за възможните срокове, в които България може да построи купения и платен руски ядрен реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

В интервюто си, дадено пред Нова телевизия тази сутрин, министър Добрев прогнозира, че поради сложните процедури за одобрение, най-рано седмият реактор може да заработи между 2021 г. и 2022 г., докато заместникът му изрази мнение пред bTV, че това може да стане още през 2018 г.

След оповестеното вчера от кабинета решение за отказ от изграждането на втората АЕЦ пред правителството стои нелеката задача да договори с руската страна редица въпроси, свързани с изпълнените до момента ангажименти от страна на изпълнителя и евентуалните неустойки, които страната ни трябва да плати за решението си. 

Днес министърът на икономиката Делян Добрев заминава за руската столица, където ще отстоява българската позиция. По този повод бившият министър на икомониката Трайчо Трайков посочи, че отговорността на преговарящите с руската страна след оповестяването на това решение ще бъде изключително голяма.

Като поздрави правителството и министър-председателя за решението страната да се откаже от проекта за АЕЦ „Белене“,  Трайков обаче не изключи възможността и „нещата да се объркат“.

В интервю за Нова телевизия бившият енергиен министър подчерта, че какъвто и да е докладът на HSBC, неговите изводи са функция от това какво се договаря между двете страни.

Той смята, че основната ни задача в ядрената енергетика е продължаването на лицензиите на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10, 20 или с повече години. По думите му електроенергията от там винаги ще остане евтина.

Трайков заяви, че за площадката "Белене" остават отворени всички опции. Според него газова централа може да бъде построена навсякъде в България, включително и на площадката край Белене.

В интервюто си за bTV тази сутрин новият зам.-министър на икономиката Валентин Николов обясни, че е възможен и друг вариант, при който България да продаде реактор от Белене, за да можем да лицензираме площадката в Козлодуй. Така реакторът няма да стои, докато се чака лиценза, а след това България може да преговаря за ново закупуване, поясни Николов.

Според Николов токът нямало да поскъпне до 2020 г. заради липсата на ядрена мощност в Белене, а по други причини - заради въглеродните емисии и инфлацията.

Политическата воля на кабинета е да диверсифицира както източниците, така и трасетата за доставка на природен газ. България има нужда от газопровода „Южен поток”, но ще се стреми и да разнообрази източниците, каза още зам.-енергийният министър.

Най-бърза диверсификацията може да стане с намиране на български газови находища, посочи Валентин Николов. Затова правителството ускорява дълбоководното проучване в черноморския шелф, където Румъния вече откри залежи от порядъка на 60 до 80 млрд. куб. метра газ. Ускоряват се и преговорите по междусистемните газови връзки със съседни страни.

Добивът на шистов газ е възможен само, когато България се убеди, че той няма да засегне околната среда, каза Николов.

„Правителството застава изцяло зад „Южен поток” и затова максимално бързо да бъде построен, но очакваме Русия да намали цената на газа,” заяви Валентин Николов и подчерта, че България има нужда от газопровода. По думите му София е сложила всички козове на масата на преговорите в Русия.


Още новини от Бълграия четене на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още