IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия не прие отчета на Агенцията по приватизация

Продажбата на ЕРП-тата е незаконосъобразна, твърди Руси Статков от Надзорния съвет на агенцията

11:07 | 11.07.13 г.
Икономическата комисия не прие отчета на Агенцията по приватизация

Парламентарната икономическа комисия не е приела отчета за дейността на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, който беше представен вчера, съобщи пред БНР Руси Статков, член на Надзорния съвет на агенцията.

Той каза още, че е гласувал против отчета, но не защото служителите на агенцията не си вършат работата, а защото не е съгласен с политиката в приватизацията през 2012 г. Статков определи като незаконосъобразни продажбата на държавните дялове в електроразпределителните дружества (ЕРП) и опитите да бъде продадено БДЖ "Товарни превози".

„Колегите изпълняваха волята на едно друго мнозинство. Ако не се съобразяваха, това щеше да им струва работата”, допълни Статков.

Той каза още, че в парламента вчера е внесен законопроект, свързан със събирането на вземанията при приватизационния контрол. Това се налага, тъй като ЕК от година и половина е завела досъдебно производство срещу България заради Закона за приватизация. 

„До 2006 г. се опитваме по всякакъв начин да търсим отговорност от дружествата, които не си изпълняват задълженията по приватизационните договори. Заведохме над 2500 дела за 4 г. - от 2002 г. до 2006 г. За част от купувачите се оказва, че не притежават нищо, с което да се обезщети държавата”, припомни Статков.

В резултат през 2006 г. по инициатива на депутати от тогавашната тройна коалиция се приема обезпечителната мярка „законна ипотека”, върху имуществото не само на купувача, а и на приватизираното дружество и събираемостта се увеличава почти два пъти.

Но тази мярка засегна много купувачи, които считаха, че след като са придобили нещо, могат да не изпълняват задълженията си. Сред тях имаше и значими финансови инвеститори, които се обърнаха към ЕК, обясни Статков.

В резултат ЕК завежда досъдебно производство, като се търси нарушение на два члена от Договора на България с Европейската общност – за свободното движение на капитали и за правото свободата на установяване.

„Това за мен е абсурдно. Никъде в европейска страна не биха позволили да бъде дадена държавна собственост и да не се търси на базата на Договора отговорност. Разчитам на българското Народно събрание с внесените промени да остане възможността държавата да си събира вземанията и чрез обезпечителната мярка „законна ипотека”, допълни Статков.

„Крайно несправедливо е едни хора да получат голяма част от националното богатство при ниски цени”, мотивира се той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още