IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на плодове и зеленчуци искат дългосрочни мерки за сектора

За национални доплащания за бранша от 100 млн. лв. настоява Цветан Цеков, зам.-председател на Асоциацията на земеделските производители

13:01 | 12.07.13 г. 1
Производители на плодове и зеленчуци искат дългосрочни мерки за сектора

След масираните проверки по граничните пунктове за незаконен внос на плодове и зеленчуци земеделското министерство отчете, че нерегламентираните практики са спрени. Акциите започнаха, докато недоволни от ниските изкупни цени производители изхвърляха домати и дини по пътища и магистрали. Дали действително проверките на данъчните и Агенцията по храните имат ефект и от какво всъщност се нуждаят производителите – ето и мненията на бранша.

Последните акции са по-добре от нищо, но за 3-4 дни чудеса няма да станат, каза Цветан Цеков, зам.-председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Той посочи две конкретни мерки, които трябва да бъдат предприети.

Първо, трябва така да преговаряме с Евросъюза, че българските производители да са конкурентни на колегите си от другите страни, които получават в пъти по-високи субсидии.

„В противен случай дори нерегламентираният внос изцяло да спре, ще бъдем залети от легален внос на плодове и зеленчуци и те пак ще са на по-ниски цени от българските”, каза производителят. Той припомни, че в резултат на прилагането на Общата селскостопанска политика през последните години, 78% от евросредствата се усвояват от едва 3,4% от земеделците, основно зърнопроизводители.

„На практика българската държава не подпомага производството на зеленчуци и плодове”, каза Цеков и допълни, че предвидените миналата година 15 млн. лв. за качествена продукция са изцяло европейски средства. „За сравнение – за тютюнопроизводството бяха заделени 73 млн. лв. национални доплащания, а за тази година им обещаха 84 млн. лв.”, припомни  той. 

Цеков поиска национални доплащания за килограм качествена продукция плодове и зеленчуци - 100 млн. лв. годишно. Средствата обаче да се дават само срещу документи, доказващи реално производство и при платени данъци и осигуровки.

Втората мярка за стабилизиране на българското производство, според него, е  да се унищожи сивият сектор.

„Когато българите започнат да искат касови бележки, незаконната търговия с плодове и зеленчуци ще спре”, каза Велин Георгиев от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). Той поиска „проверките да продължат задължително и данъчните да гледат за касови апарати”. Според него хората, които внасят незаконно плодове и зеленчуци, "сега са на море и чакат държавните служби да се приберат".

Производителят каза още, че в резултат от акциите повечето складове на борсата в Слатина вчера са били затворени. Ако спре вносът на домати, българските производители няма да могат да задоволят търсенето на вътрешния пазар и цената на зеленчука може да се повиши до няколко дни, прогнозира Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 10 години
браво на автора на статията! Просто, ясно и пазарносмислено четиво. Ама откъде нашите далаверковци в министерствата да ги разбират и чуват тия неща?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още