IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целта за заетост към 2020 г. е трудно изпълнима

Страната ни няма да има проблеми единствено с изпълнението на целта за дела на енергията от възобновяеми източници от брутното енергийно потребление

10:35 | 02.11.13 г.
Целта за заетост към 2020 г. е трудно изпълнима

Образование

България, заедно с Белгия и Испания, е сред държавите в ЕС с най-висок дял на преждевременно напусналите образователната система. Страната ни, заедно с Румъния, е и на първо място в ЕС по дял на учениците, които не са успели да придобият знания по ключови предмети, изучавани в училище.

Същевременно от Евростат отчитат, че България е сред държавите в ЕС, които са свили публичните разходи за образование от 2007 г. Подобна тенденция се наблюдава в Италия, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Исландия.

Същевременно страната ни цели делът на населението на възраст 30-34 години с висше образование към 2020 г. да достигне 36% при европейска цел 40%. Към 2012 г. делът на висшистите у нас е близо 27 на сто. Наскоро Сметната палата обаче установи, че голяма част от висшистите у нас са или безработни, или се прехранват с по-нискоквалифициран труд, тъй като образованието и уменията им не отговарят на нуждите на пазара на труда.

В доклада се препоръчва осъществяване на по-амбициозна образователна реформа, така че кадрите, излизащи от училищата и университетите, да отговарят по-добре на нуждите на пазара на труда, както и да се подобри достъпа до образование на децата от уязвимите обществени групи.

Бедност и риск от социално изключване

Страната ни традиционно е първа в ЕС по дял на населението в риск от бедност и социално изключване. През 2011 г. делът на населението в риск от бедност общо за ЕС е достигнал 24,2%, докато у нас е почти 50 на сто.

Страната ни е и сред държавите с най-сериозна разлика в доходите между 20-те процента най-богато население и 20-те процента най-бедно – разликата достига 7 пъти у нас, както и в Испания, при 3,5 пъти в Словения.

ЕС препоръчва да се реализират на практика националните стратегии за бедността и за интеграцията на ромите, както и да се направи преглед на социалното подпомагане, така че нискоквалифицираната работна ръка да не е в неравностойно положение. ЕС препоръчва и подобряване на достъпа до социални трансфери и услуги, особено за децата и гражданите в напреднала възраст.

В доклада се посочва, че страната ни трябва да засили мерките за подобряване събираемостта на данъците и за борба със „сивата“ икономика. Като цяло се препоръчва подобряване на бизнес средата чрез редуциране на бюрократичните тежести за бизнеса, особено малките и средни предприятия, гарантиране независимостта на съдебната система, елиминиране на корупцията, ускоряване усвояването на европейските средства, повишаване ефективността на здравната система, модернизиране на енергийната система и изграждане на конкурентен вътрешен пазар на енергия, както и подобряване на енергийната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още