IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подписа два договора с Китай

Ще изнасяме софтуер и металорежещи машини

10:35 | 16.12.13 г. 10
България подписа два договора с Китай

България продаде на Китай металорежещи машини за над 2 милиона евро. Договор за износ на наш софтуер за индекс на имоти е вторият търговски договор за износ, подписан по време на икономическия форум в Пекин, предаде БНР.

Най-големият производител на матрици в машиностроенето – Китай, си купи матрици от България. Договорът е за над 2 милиона евро и беше подписан още при откриването на икономическия форум в Пекин.

"Става въпрос за износ на оборудване от България за леене с противоналягане, т.е. това са машини, направо цели инсталации, линии, на които ще се лее за първо вграждане за Volkewagen, за General Motors, за Chrysler, обясни Антон Дончев от българската фирма.

„Говорим за много сериозни машини, които можем да кажем, че са на световно ниво, почти нямаме конкуренция. Машините работят във Volkswagen в момента в Германия, работят в Америка, в Китай има около 150 машини вече, които работят по тази технология", посочи още той. 

Лъчезар Динев от Българо-китайската търговска камара коментира, че наши софтуерни продукти за първи път излизат на китайския пазар, след като българската фирма ги е листвала на пет световни борси.

Китайското правителство насърчава своя бизнес да излиза в чужбина, българските институции трябва да правят същото, посъветва Уан Дзифей, който е председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия. Той прие молбата на председателя на НС Михаил Миков да се придвижат по-бързо няколко споразумения и меморандуми, които ще отворят път за бизнеса.

Споразумение за износ на царевица за Китай подписа заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Що се отнася до сегашните корумпирани и провалени български политици качили се на власт с измама, е цяло чудо че китайците въобще са склонили да имат вземане даване с тези жалки ***. Европа май повече няма да даде нищо на това българско псевдоправителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Радвам се разбира се, че са купили въпросното оборудване.Но за мен възникват други въпроси, които не са никак маловажни!Само през 2010 г. Китай е инвестирал над 60 ( шестдесет ) милиарда долара в чужди държави.И изведнъж наша правителствена делегация отива на крака в Китай, и китайците купуват оборудване за 2 милиона долара. Това е смешна сума на фона на милиардите инвестирани по света и за възможностите на китайската икономика. Колкото нашите да не си тръгнат с празни ръце ( аз поне така го приемам ), че и това се изтъква като сделката на века и е новина на първа страница. Щеше да бъде по-достойно ако си бяха замълчали, така нямаше да възникнат важни въпроси.Защо не сме привлекателни за чуждите инвестиции това е въпроса, на който трябва да си отговорим? И какво трябва да се направи така, че ситуацията да се промени коренно в близките няколко години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
нещо много сте се отплеснали . Та по темата - дай боже повече такива новини от България .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Затова и трудно се намира информация за него. Освен такава - ....Иван Димов български инженер, преподавател по технически науки и откривател;....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Аз нещо не разбрах основната ти теза? Добре ли е за България, че китайците купуват от нас комплексно оборудване за производство на високотехнологични елементи по уникален, разработен в България от българи способ, или ДС/КГБ/БСП/БКП/КПСС/, комунисти, социалисти, онанисти и пр....? хахаха...Аз пък случайно в средата на 80-те г. бях свидетел как германци, американци японци и шведи купуваха като луди правото да ползват метода, защото се оказа незаменим в самолетостроенето и автомобилната индустрия. Явно е бил достатъчно добре патентно защитен, поне при ДС/КГБ/БКП.... etc. go^vna... Благодарение на този метод напр. алуминиевите джанти станаха достатъчно здрави и надеждни, от където имаме и традиции в отношенията с германски автомобилни производители. btw, чувал съм, че титанът има подобни проблеми както алуминия и този метод е приложим и при него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Това, че всеки един режим е "отглеждал" и държал под око и контрол, умни хора откриватели и прочие и е възпрепятствал "домогванията" на "други", не означава, че съответния РЕЖИМ има принос в дейността на тези хора. За мен няма значение дали става въпрос за СССР, САЩ, Германия, Китай, и прочие и прочие, или който и да е. Принципа е един и същ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
1. В интерес на истината метода се казваше : "Метод за леене с противоналягане на Балевски и Димов". 2. Доколкото тогава ни светваха по въпросите ( Балевски беше шеф по това време на БАН ), патентован беше МЕТОДА. Само че понеже учехме и Патентно дело , спомням си че срока на патентите по онези времена беше 20 год. Нищо чудно че не го намирате в патентните бюра на Запад. Нещо повече- закона при Социализъма позволяваше на изобретателите да получават АВТОРСКО СВИДЕТЕЛСТВО , а държавата АВТОМАТИЧНО И ЕДИНСТВЕНО ИМАШЕ ПРАВО ДА ПАТЕНТОВА КАКВОТО И ДА БИЛО. Та кой знае и как е заведено във въпросните патентни бюра като авторство.3. Що се отнася до патентите за оборудването : Настина са много , доста разработки в това отношение имаха японците. Колективът на Балески имаше някакви неща в това направление , но аз съм присъствал на Световно изложение на леярска техника в Бърно и ме беше срам да погледна в българската палата ( специално за противоналягането говоря) , на фона на роботизираните системи на фирми "оттатък завесата".И накрая за това "кой - кой е" Със синът на проф. Димов бяхме в една група в института , така че знам доста неща "от кухнята". За да не ме обвини някой в нещо ще кажа само , че на Балевски не може да се отрече единствено това , че е бил РЪКОВОДИТЕЛ на колектива....Основната тежест по разработката е на проф. Димов. След смъртта на проф. Димов, Балевски няма нищо значимо в науката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Постиженията на акад. Ангел Балевски са признати от цял свят. Не са много Българите, които имат толкова различни световни награди като него.Заради подобни случаи ли присвоихте всички средства на труда, всички спестявания на хората и всичко работещо в държавата (като започнахте още 1985 година и продължавате и до днес)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 10 години
Мда... сигурно драйфнята ти щеше да бъде още по-миризлива, ако знаеше, че методът за леене с противоналягане, който доведе до световна революция в използването на алуминия във високоякостни детайли, е разработен и патентован в условията на ДС/КГБ/БКП/ДЗС/АПК/ТПК и пр. чудовищни фактори от екип на БАН с ръководител акад. Ангел Балевски - член на ЦК на БКП, Герой на социалистическия труд, и т. н.Давай сега следващата серия брейнсторминг! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Новината е чудесна!Смешното и жалкото е, сумата по договора - 2 милиона евро. Щом държавна сделка за мижавите 2 милиона евро е новина в България, това означава каква икономика сме. Китайците с работа и последователна държавническа политика стъпиха и на луната вече а ние още сме заложници на театралната постановка на бившите *** от ДС/КГБ и чужди интереси (я на ЕС, я на Русия, а на САЩ)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още