IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината за българската икономика - факти и цифри

На фокус са слабият растеж, ниският инвеститорски интерес, дефлацията, високата безработица, несигурната икономическа среда, свитата кредитна активност

12:45 | 31.12.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Годината за българската икономика - факти и цифри

Търговско салдо – внос и износ

През периода януари-септември 2013 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 32,5 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава със 7,8%.

Изменение на износа на годишна база:

Графика: НСИ

За деветмесечието в страната са внесени стоки на общо стойност от 37,5 млрд. лв., или с 1,1% повече спрямо същия период на предходната година.

За разгледания период общото външнотърговско салдо (разликата между износ и внос) е отрицателно и възлиза на 5,004 млрд. лв. спрямо 6,926 млрд. лв. за първите девет месеца на 2012 г.

Изменение на вноса на годишна база:
Графика: НСИ

От графиките ясно се вижда, че през септември 2013 г. вносът за пръв път изпреварва износа. Последно това се е случило през октомври 2012 г. Предстои да разберем дали това ще е еднократен случай. Това може да се приеме като положителен знак, защото за пръв път от година насам фирмите са се престрашили да закупят повече стоки от чужбина.

При устойчив ръст на износа, издърпал икономиката ни от рецесията, едно увеличение на вноса, би се отразило добре на икономическата активност в страната.

Бизнес климат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ми щото явно тея 42% нищо не са допринесли за слабия растеж, безработицата, икономическата и политическата среда.. Тоя растеж е кеф за няколкото инвеститора които си препирате парите там и печелите от това. Така изглежда от гледна точка на останалата част от икономическо-социалната-политическата част от обществото.При 42% ръст на борсата, колко е ръста на заетостта? Не би ли следвало да има някаква макар и малка връзка? А колко е ръста на средната работна заплата? Не говорим за админисртативно определената МРЗ, а за руст в реалните доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
see in the dark
преди 10 години
такова надценяване и продължаващ спад на пазари в Хърватия, България, Австрия. Виж колко хора гледат страниците им в интернет и дали всички не идват случайно от реклама. След като направиха скандал на десетилетието с Хохехер, който от името на Телеком Аустриа, подкупи Българки и Австрийски премиер, има ли съмнение за намесата им в политиката. Обвръзването на страната с техни комуникации подсказва как си подсигуряват кражбите от БНБ и бюджет, защото комуникациите на Спектрумнет са критични за това. Мтел вече са с отрицателна нетна печалба - остават на пазара за да подкрепят Банките и контрола на комуникациите. Ако ги изгоните протестите ще успеят, защото те контролират правителството. Питай ЕК за Мтел и Телеком Австрия защо покриват този регион. Това са новости в комуникациите, не само някое телефонче. Като биг дейта е. Крадеш, хващат те, тъкмо си тръгваще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
На фокус са слабият растеж, ниският инвеститорски интерес, дефлацията, високата безработица, несигурната икономическа среда, свитата кредитна активност.... И 42% ръст на БФБ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още