IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите и румънците с най-много собствени жилища в ЕС

Двете страни заемат челните позиции и в класацията на застрашените от изгубване на жилището поради изпадане в бедност

11:58 | 18.01.14 г. 59
Българите и румънците с най-много собствени жилища в ЕС

Повече от половината от населението на всяка държава-членка на Европейския съюз обитава собствени жилища. Това показва анализ на Евростат за типа и статута на жилищата в Общността за 2011 г., но приключил едва сега.

Най-значителен дял на собственици на жилища, които не са обременени от ипотека или заем е отбелязан в Румъния - 97% и България - 95%, предава Dnes.bg. В тези две страни е и най-нисък процентът на хората, които обитават жилище под наем - между 2 и 3 на сто.

Най-много хора живеят на свободен наем в Швейцария – около 56 на сто от населението, като делът на наемателите значително надхвърля дела на собствениците на жилища. Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия (около 30%), Дания, Холандия и Швеция (по около 25%).

Също в Швеция около 66 на сто от хората обитават жилища с ипотека или заем. Така е и с хората в Норвегия и Исландия /около 63 на сто/, Холандия /60 на сто/, Дания /52 на сто/ и др. Швеция, Швейцария, Норвегия и Холандия са и страните от ЕС с най-нисък дял на хората, обитаващи собствено жилище без тежести на ипотека или заем - между 5 и 10 на сто.

Около 40% от населението на ЕС обитава апартаменти, малко над една трета (35%) живее в еднофамилни къщи и 25 на сто обитава двуфамилни къщи, сочи европейската статистика.

Делът на хората, които обитават апартаменти е най-висок в Испания, Латвия и Естония - по около 65%. За България процентът е около 47 на сто, като българите са притежавали над 2,5 млн. жилища в градовете и близо 1,3 млн. жилища в селата. Най-много хората обитават еднофамилни къщи в Хърватия - 71%, Словения - 66%, Унгария - 64%, Румъния и Дания - по около 60%.

Въпреки че в България и Румъния е отбелязан най-висок процент в притежаването на собствени жилища, хората в тези две страни са далече от качеството на жилищните условия по броя на стаите в жилището и хората, които го обитават. Жилищната пренаселеност е най-висока сред населението в Румъния (54 на сто), България, Полша и Унгария - по 47%, пише БТА. Най-ниски нива на пренаселеност в жилището се наблюдават в Холандия (1,7%) и Белгия (2,2%) при среден показател за ЕС от 17%.

По друг показател за качеството на жилището - наличието на елементарни санитарни условия - около 38 на сто от румънците и 25 на сто от българите не притежават вътрешна тоалетна в жилището при среден показател за ЕС от 3 на сто. Освен това 36% от румънците и 15% от българите не притежават в жилището си вана или душ. В Испания, Холандия, Швеция и Великобритания подобни жилищни проблеми практически са сведени до нулата.

Криминално посегателство, кражби или вандализъм срещу жилището са били възприемани като проблем средно от 14 на сто от европейците. За България този показател е 27 на сто, Великобритания и Гърция - по 20 на сто, Холандия - 18 на сто, Румъния - 16 на сто.

Най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност е отбелязан в Румъния – 53% от населението, Унгария (40%), България и Латвия (по 35%). Риск от изгубване на жилището поради бедност практически липсва в Швейцария, Холандия, Норвегия, Ирландия и Исландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 15 rate down comment 1
Crux
преди 10 години
Няма нищо лошо в това да си купиш жилище, стига1. да е достатъчно функционално;2. да можеш да си го позволишПо точка 1: както много правилно посочи някой, има смисъл да си купуваш жилище тогава, когато жилищните ти нужди няма да се променят за дълъг период от време. В живота на човек има общо взето два такива случая - когато му се родят деца и когато децата са вече големи и са напуснали дома. Какво прави обикновеният бг *** обаче - купува си при първа възможност двустаен апартамент с дългосрочна ипотека и/или спестяванията на цялата рода и като се роди първото дете - опа, тясно ни е тука. Ама много тясно. Спалнята се преустройва на детска, а родителите отиват да спят на разтегателния диван в хола :-) Голяма забава. И понеже жилището е с ипотека, а условията по ипотечните кредити у нас знаем какви са, цървулът се оказва закрепостен към жалкия двустаен до изплащането на ипотеката, тоест - в общия случай до живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Е мисля че за всички е ясно, че не говорим за повече от едно жилище. Имот в който да живееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Една от причините стандартът на живот България да е нисък е по малката мобилност на населението. Работодателите трудно могат да си намерят най-подходящите кадри, а служителите най-добрата работа."========Можем да подредим нещата по друг начин:Ниската мобилност се дължи предимно на ниските доходи /и донякъде на лошата инфраструктура/. Ако работодателите плащат, намирането на служители няма да е проблем. Всичко на този сват се купува. Което не можеш да купиш с пари се купува с повече пари! Собственото жилище не е проблема тук. Примери с чистачки, които чистят в Лондон и имат жилище/А/ в Български град/ве/ много. Това не се ли нарича мобилност!!??? При това каква мобилност !!!! ...на хиляди километри от собственото им жилище! Е...там не плащат ли наеми?!? Забележи ....не специалисти а чистачи и чистачки.Дори и при тяхната професия и заплащане мобилността не е проблем ако работодателя им струва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
А като му оставиш 2-3-4 апартамента, умираш и глей кво става - продава се единия и се тръгва по к*рвите. Това не веднъж сме го виждали вече...Айде не благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Тук вече съм съгласен. Капитал за наследниците трябва да има! Ама не да живеят цял живот като лентяи, а да могат да се развият с въпросния капитал. Дай на детето си достатъчно пари, за да може да направи нещо, но не му давай толкова, че да не прави нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 10 години
"Една от причините стандартът на живот България да е нисък е по малката мобилност на населението." 2 млн. д . София , 300 000 в Гърция и още толкова в Испания , 500 000 д (един Пловдив) . в С.Америка (САЩ и Канада) ,после не били мобилни , ми не са мобилни щот немат магистрали ?! Кой швейцарски *** лъже, че всички имат жилеще на свое име и нова кола и банкова цсметка и жена и деца , кой а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Мъртъв актив ще си ти и аз след като умрем и оставим дълговете на децата си, вместо да им оставим къде да живеят или поне авоари, с които да успеят да се измъкнат от тази *** наречена България - виж това е вече инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 23 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Отговор:Да сравняваш България с развитите е държави е глупост.И понеже няма нищо сигурно в това подобие на държава, поне сигурността на покрив над главата е нещото за което се хваща населението. Абе както и да е. Понеже погледа ви е изкривен от разни западни учения и гледате на имота само като инвестиция, затова неможете да разберете логката. Нищо продължавайте да чакате да стане като на запад, може внуците ви да го видят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 13
Crux
преди 10 години
Само не разбрах щом притежаването на собствено жилище е толкова хубаво нещо, защо тогава процентът на собствени жилища е най-висок в двете най-бедни държави в ЕС? :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 21
LuckyYou
преди 10 години
Deant извинявай че ти отговарям чак сега. Естествено, че Ауди, смартфон, таблет и под моста е същото като да имаш жилище! Целта е да натрупаш капитал. След като капиталът започне да ти прави пари, тогава можеш да си позволиш да си купуваш глезотийки. Жилището също е глезотийка. Мъртъв актив! За да можеш да си го позволиш, трябва да имаш поне цената му х10. За да избиеш един ден парите дето си набил в това безумие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още