IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: Оптимизмът сред българските финансови мениджъри остава под напрежение

Те са предпазливи по отношение на дълговото финансиране в условията на достъпен кредитен ресурс, показва проучване на компанията

17:29 | 26.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Deloitte: Оптимизмът сред българските финансови мениджъри остава под напрежение

Намалява делът на тези, които възнамеряват да редуцират нивата на дълга, става ясно още от изследването. Процесът по намаляване на размера на дълга в структурата на баланса е със забавени темпове, ако не е приключил, поясни Тодор Тодоров. Според него това е знак за умерена стабилност на дружествата на финансовите директори, взели участие в анкетата.

75% от тях споделят, че кредитите са достъпни, а 10% от анкетираните - че са лесно достъпни.

„Достъпността на кредита няма особено сериозно отражение върху цената на ресурса“, каза Тодоров. Според него това е сигнал, че ценовата политика на банките не се ръководи основно от факта дали системата е ликвидна или не.

По отношение на въпросите „Изгодно ли е финансирането със заемни средства?“, „Колко реалистични са прогнозите в бизнес плана на компанията?“ и „Изгодно ли е привличането на инвеститори?“ обобщените отговори на финансовите директори показват, че се наблюдава спад в интереса към партньорства, което предполага, че финансовите мениджъри считат, че привличането на инвеститори към момента е неизгодно.

„Ако дружеството расте като пазарен дял и приходи, може би не е подходящо привличането на инвеститори. Когато акциите на компанията са под напрежение, не е подходящо да бъдат предлагани на пазара“, сподели в тази връзка Тодоров.

На друг въпрос на Investor.bg ще разчитат ли компаниите на показателите за финансово състояние за сметка на представянето си за осигуряването на финансиране, Райчев отговори, че преди всичко банките се интересуват от паричните потоци. „Паричните потоци от своя страна са свързани най-вече с представянето на компанията. Балансите им са поизчистени от рискове, достигнали са някаква степен на чистота, което е добре, но банките кредитират на база парични потоци."

В това издание на проучването Делойт България попита финансовите директори кои аспекти на българската данъчна среда преценяват като най-конкурентни. За 97% от респондентите това са данъчните ставки.

„Не вярвам в икономическа система от стимули, която да почива на данъците“ е отговорът на Райчев на въпросa на Investor.bg дали ако бъде увеличен корпоративният данък в България, компаниите ще бъдат стимулирани да търсят финансиране чрез капиталовия пазар. „Според мен данъците трябва да бъдат така устроени, че, освен да обслужват фиска, да бъдат и максимално независими, т.е. в тях да не се влагат конкретни стимули за постигане на конкретни цели – било то секторни или по отношение на един данък за сметка на друг. Налага се мнението на световни анализатори, че поради глобализирането на икономиката и финансите и поради възможността те лесно да бъдат оптимизирани, корпоративните подоходни данъци губят своето значение.“

Резултатите от допитванията показват, че през миналата година пазарът на корпоративни сделки е бил противоречив. Всеки втори анкетиран очаква, макар и слабо, активизиране на пазара на корпоративни сделки, докато само 7% прогнозират значително съживяване.

Очакванията на мениджърите за способността на компанията да обслужва своя дълг през следващите 3 години остават оптимистични – знак, че финансовото им състояние се стабилизира.

На първо място сред трите основни приоритета през следващите 12 месеца финансовите мениджъри поставят ръста в приходите на настоящите пазари, на второ – ръста в приходите на нови пазари, а на трето - повишаване на ликвидността (28,6%). Близо 60% от анкетираните посочват първите два показателя като основни приоритети през следващата година. На по-задни позиции остават приоритетите като нови инвестиции (5,7%), ограничаване на преките и непреките разходи.

Освен неясните перспективи за възстановяването на световната икономика сред непосредствените предизвикателства запитаните посочват още влиянието на икономиката върху поведението на инвеститорите и финансовите институции. Финансовите директори споделят, че са по-склонни да търсят ефективни решения вътре в организацията, със собствени ресурси. България се намира в златната среда в това отношение - 42% гледат с оптимизъм.

„Предпазливостта продължава да доминира, но вече има, макар и не много ярки, но периодични прояви на оптимизъм. Този път виждаме, че както предизвикателствата пред бизнеса, така дори и сценариите за тяхното преодоляване, вече са по-ясни“, добави в заключение Тодор Тодоров.

* Проучването е проведено в периода 18 февруари – 1 април 2013 г. и в него са участвали 668 финансови мениджъри от 13 държави (Албания, България, Естония, Косово, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Чехия).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Къде го видяха този достъпен кредитен ресурс не знам. Достъпен какво значи според вас? Евтин или че просто някой си предлага кредити - демек самото предлагане да значи достъпен. Защото определено не са евтини кредитите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още