IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвежда се задължителна оценка на въздействие на нормативните актове

Ограничаване на корупционните практики залага приетата от МС Стратегия за администрацията до 2020 г.

12:35 | 05.03.14 г.
Въвежда се задължителна оценка на въздействие на нормативните актове

Министерският съвет прие Стратегия за развитието на държавната администрация 2014-2020 година. След около десет дни ще бъде предложен планът за действие за тази година. Това обяви пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на кабинета.

По думите й стратегията прави доста критичен анализ и се идентифицират основните слабости пред развитието на администрацията. Основна цел на стратегията е обръщането на администрацията към това, което искат гражданите, посочи Бобева.

Със стратегията ще се въведе задължителна оценка на въздействие на нормативните актове. Ще се опитаме да решим друг проблем, каквито са честите промени в законодателството, които според бизнеса са основна пречка за инвестиции в страната, каза вицепремиерът.

Искаме кадрите в администрацията да бъдат назначавани след конкурс, посочи вицепремиерът. Въвеждането на електронни услуги, които ще се увеличават, не винаги означава намаляване на администрацията. Декларациите в НАП например се подават вече в електронна форма, но около една трета от фирмите предпочитат да подават декларациите си на хартия, а това не позволява оптимизация на персонал, даде пример Бобева.

Предстои цялостна оценка и анализ на функционалността на контролните органи, на тяхната независимост и по-добро подреждане на функциите им, съобщи още вицепремиерът.

Като пример за консолидация на администрацията тя посочи днешното решение на правителството да присъедини Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в Министерството на икономиката и енергетиката. Консолидация не означава непременно съкращения, а засилване на компетенциите на държавните служби, смята Бобева.

В стратегията е заложено намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса и ограничаване на корупционните практики.

Необходимостта от стратегии се обуславя от планирането на европейските средства и от друга страна има дългосрочни проблеми, които трябва да се решават не на парче и не инцидентно, заяви Бобева. Според нея въпросът е те да бъдат ясно дефинирани и кратки. От около 20 стратегии, изготвени от кабинета, 15 вече имат планове за действие, изтъкна Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още