IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда ще усети демографската криза след 2019 година

Най-търсени ще бъдат специалисти със средно образование и професионална квалификация, сочат прогнози на трудовото министерство

13:36 | 31.03.14 г. 2
Пазарът на труда ще усети демографската криза след 2019 година

Делът на новосъздадените работни места за висшисти се очаква да бъде малко над 21%, а за хората с по-ниско от основно образование – по-малко от 8%, подчерта Адемов. Той коментира, че по принцип 90% от хората с висше образование у нас са заети, но има свръхпредлагане на специалисти с висше образование, поради което голяма част от тях заемат работни места, които изискват по-ниско образование.

Според изчисленията на министерството към края на 2018 година и през 2019 година приблизително 130 хил. висшисти ще заемат позиции, изискващи по-ниско образователно ниво. Над 157 хил. работни места, които изискват средно образование, ще бъдат заети от работна сила с друго образователно ниво.

Според Искрен Ангелов, експерт от МТСП, работил по проекта за прогнозите за потребностите от работна сила, тези данни не са индикатор за евентуална безработица, а за несъответствията на пазара на труда и разминаването между наличния човешки капитал и необходимостта на бизнеса.

В тази връзка към 2028 година се очаква около 22% от висшистите да заемат работни места, за които не се изисква придобита степен на висше образование. Като цяло в ЕС до 2020 година се очаква да бъдат създадени повече работни места в сектора на услугите и в преработващата промишленост.

Според прогнозата на Европейския център за развитие на професионалното обучение ще се увеличи делът на завършилите висше образование, чиято квалификация е по-висока от необходимата за заеманата от тях работа. Тенденцията е също да има недостиг на работна сила със средно образование, както и нисък прираст на работните места, изискващи начално, основно и по-ниско образование.

На практика се оказва, че основната полза от университетската диплома е, че тя е нещо като гаранция за работа, тъй като висшистите по-лесно си намират работа, но често не по специалността и заемат работно място, което не изисква висше образование.

Зам.-министърът на труда Росица Янкова коментира, че Агенцията по заетостта ще следи търсенето на работна сила и нуждите на работодателите и в краткосрочен план, за да може по-ефективно да се насочват средствата за активни мерки на пазара на труда.

Янкова допълни, че акцентът ще бъде върху подобряването на ключовите компетентности,  като например чужди езици и компютърна грамотност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
"Дипломата за висше образование - гаранция за намиране на работа, макар и не по специалността" сигурно е гаранция кат некой си я е платил, *** тъпотийте, еми към 2019 ако са останали само *** на Доган ше му се наложи да ги образова иначе, ше треа продава сараите на комшийте ... и всички видове дерета барабар с постройките, че треа си плати вересийте мхм ...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
абе не че нещо, но аз си мисля, че вече усещаме демографската криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още