IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК все пак ще трябва да регулира отношенията супермаркети-доставчици

Търговските вериги за пореден път се обявиха срещу регулациите за сектора

18:40 | 09.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК все пак ще трябва да регулира отношенията супермаркети-доставчици

Много добре знаете, че някои вериги събират такси, които не отговарят на разходите, каза Нинова и даде за пример такса 250 лв., ако някой доставчик си промени регистрацията. Защо ви притеснява, че залагаме да няма такси, ако такива не съществуват, попита тя.

Според нея в проекта между първо и второ четене трябва да се изчисти единствено понятието „значителна пазарна сила“. Депутатът допълни, че текстовете ще се отразят положително на пазара и на конкуренцията.

Христо Петров, управител на Кауфланд България, заяви, че дефиницията „значителна пазарна сила“ ще създаде двоен стандарт за предприятията – едните с оборот до 50 млн. лв. и останалите. С този закон ще унищожим всякаква възможност малкият и среден бизнес да стъпи в големите вериги. Няма да сключа договор с някой, който утре ще подаде сигнал в КЗК, каза той.

Йордан Цонев отговори, че „тази врътка - няма да работим с малките, защото носи риск“, не е вярно като теза, защото „точно като не работите с малките, рискът става още по-голям“.

Председателят на Асоциацията на българските винари Димитрин Вичев заяви, че неговата организация подкрепя проекта, който дори е закъснял. Той посочи, че като производител е бил принуждаван да плаща такси „рожден ден“ и за всеки новооткрит магазин – от 500 до 1000 лв., а са му искани такси 350 лв. за ремонт на стари магазини, посочи той.

Една търговска верига, когато откриваше първия си магазин в България, ни поиска да продаваме 3 литра вино за два лева. Казаха – забъркайте нещо за два лева, ще го продадем за три дни, даде пример той.

Славчо Петров от КНСБ каза, че една оценка на въздействието ще покаже, че супермаркетите ще загубят големи финансови ресурси, ако се регулират договорите с доставчиците. За производителите ситуацията ще е благоприятна. За потребителите може да има както положителни, така и отрицателни ефекти. От 50 до 213% се движат надценките от производителя до търговеца, е изчислил синдикалистът.

Николай Даскалов, адвокат на Сдружението за модерна търговия, каза, че предложената дефиниция за „значителна пазарна сила“ е изключително неясна. Днес слушаме само за търговски вериги, а Законът за защита на конкуренцията ще засегне целия бизнес, дискусията не трябва да се води само с търговските вериги, изтъкна той.

Търговците коментираха още, че скоро пак ще се наложат изменения в закона.

Темата е благодатна за популизъм, но българските потребители имат проблеми, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Според него обаче законът ще предизвика проблем на пазара заради предвидените глоби. Може и да има увеличаване на цените, тъй като таксите, които плащат сега производителите, ще се прехвърлят в търговската надценка, каза депутатът.

В крайна сметка депутатите приеха на първо четене проекта. Управляващите гласуваха „за“, а опозицията - „въздържал се“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 10 години
Ти хахав ли си? Не прочете ли, че ако има такса рожден ден тя е между 500 и 1000 лева? Предполагаме че веригата има 500 доставчици. Това са най -много 500 000 лева. 20 вериги -10 млн. лева за цяла година. На фона на 3 милиарда лева оборот, можем да говорим за нищожност на сумата. А от там и на закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Абе ако наистина има такса "рожден ден" и "ремонт" тия са си за регулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още