IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на износа за Европа през февруари заличи спада от януари

Данните разсейват съмненията за лош старт на годината по отношение на търговските връзки с Европейския съюз

12:30 | 09.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на износа за Европа през февруари заличи спада от януари

Данните за търговските връзки на страната ни с държавите членки на Европейския съюз (ЕС) за февруари разсейват съмненията за лош старт на годината, след като през януари износът към 28-те страни неочаквано се понижи след силна 2013 г. Припомняме, че през миналата година износът към ЕС се повиши с 9%, а вносът – с 3 на сто.

Във втория месец на 2014 г. ръстът в износа на стоки и услуги за Европа почти компенсира спада, отчетен през януари. Тогава експортът се сви с 2,6% на годишна база. Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за февруари обаче успокояват, тъй като повишението от 2,5% до 2 млрд. лв. заличи разликата. Така за периода януари-февруари 2014 г. износът на България за ЕС намалява минимално с 0,1% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 4 млрд. лв.

Изменение на износа на България за ЕС (в % на годишна база)

Графика: НСИ

През януари импортът от Европа се покачи с 12,8% спрямо същия месец на предходната година до 2,3 млрд. лв. През февруари обаче вносът се свива минимално с 0,3% на годишна база и е в размер на 2,5 млрд. лв. Така за първите два месеца на 2014 г. показателят нараства с 5,7% спрямо същия период на 2013 г. и е на стойност 4.8 млрд. лв. (по цени CIF)

Държавите от ЕС са нашият основен търговски партньор, като по-тесни търговски взаимоотношения развиваме с Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71,8% от износа ни за Европа. По отношение на вноса – за периода най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния и Италия. Топ пет на дестинациите за внос от страните членки на ЕС за периода допълват Испания и Гърция.

Българска народна банка обаче предупреди, че въпреки наблюдаваното подобрение на икономическата конюнктура при основните ни търговски партньори, външната среда продължава да е източник на риск за икономическия растеж на страната.

Изменение на вноса на България от ЕС (в % на годишна база)

Графика: НСИ

За периода януари-февруари 2014 г. външнотърговското салдо (разликата между износа и вноса) на България с държавите от ЕС е отрицателно и е на стойност 828,2 млн. лв. Дефицитът е нараснал в сравнение с този, отчетен през първите два месеца на предходната година. Тогава дефицитът е бил в размер на 566,4 млн. лв., което е покачване с 48,85%.

През първите два месеца на новата година за Европа сме изнесли най-много мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход. Повишението в този сегмент е с 38,6% на годишна база. На противоположния полюс – НСИ регистрира най-голям спад на износа на минерални горива, масла и други подобни продукти (-36,1%) и на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн (-30,8%).

За периода януари-февруари 2014 г. от Европейския съюз най-много сме внесли също минерални горива, масла и други подобни продукти (28,2%). Най-голямо намаление НСИ отчита при необработените (сурови) материали – 16,4% спрямо година по-рано. На пръв поглед цифрата изглежда тревожна, тъй като родните компании набавят по-голямата част от материалите си за производство именно от внос, а изнасят основно готова продукция.

През 2013 г. вносът на необработени материали от ЕС се покачи с 5,7%, а само през януари – с 8,8% спрямо същия месец на 2013 г. Ето защо понижението през февруари едва ли излъчва негативни сигнали. Това може да означава, че просто вносът на сурови материали идва от трети страни.

Пълна информация за търговското салдо със страните извън ЕС и общите цифри на вноса и износа на страната ни ще научим следващата седмица, когато в понеделник НСИ ще оповести предварителните данни за първите три месеца на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още