IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предприема мерки за защита на фермерите след края на млечните квоти

Фермерите ще бъдат облекчени с 80 на сто от издръжката на едно животно

16:35 | 09.04.15 г.
България предприема мерки за защита на фермерите след края на млечните квоти

След отпадането на млечните квоти от 1 април и навлизането на по-евтини европейски млечни продукти в България, се предприемат три групи мерки в защита на фермерите. Това каза в Ловеч зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, цитиран от БТА.

Той припомни, че страната в последните години е изпълнявала около 50-60% от квотата си за краве мляко, което означава, че през цялото време е влизало мляко от други страни.

Една от промените в законодателството предвижда в детските градини и училищата да доставят млечни продукти, произведени на територията на областта. Наредбата е пратена на Еврокомисията и се чака до дни да влезе в сила. Димитров припомни, че е излязла и наредбата за договорните отношения в млечния сектор.

Следващата седмица ще бъде разгледана в Консултативния съвет по животновъдство възможност за еднократно финансово подпомагане. „Ние сме първата държава, поискала пред Съвета на министрите по-висок ресурс за прехода от квота към либерализирана система на производство на млякото. Изчакваме отговора на Комисията, но ние ще направим това, което е възможно, със собствени средства", заяви още Цветан Димитров.

Третият комплект от мерки е свързан с по-засилен контрол върху земеделските суровини, които влизат в страната - плащане на ДДС, на мита. С НАП е договорено към ветеринарния сертификат на суровините от животински произход да бъде прикачена и съответната фактура.

Животновъдите ще бъдат облекчени с близо 80 на сто от издръжката на едно животно чрез директните плащания и субсидии през новия програмен период, съобщи още Цветан Димитров. По думите му, ако за една крава субсидията е била 200 лева, сега може да достигне 400-900 лева. За една овца подпомагането може да е до 142 лева, а за една биволица до 1 100 лева.

По отношение на ваксинацията срещу "син език" той успокои, че няма проблем с доставянето на ваксини. Първата пратка е била от 1,25 млн. ваксини, като досега са изразходвани 1,1 млн. В някои области са останали ваксини, а в други не са стигнали и се преразпределят.

Очаква се другата седмица в България да бъде доставена и втората пратка ваксини за овцете, а след това да започне и ваксинирането на говедата. До момента няма данни за усложнения при животните след ваксинацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още