IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански протести срещу високите цени на горивата

Инициативата се организира в социалните мрежи с мотива, че горивата в Европа са по-евтини, отколкото у нас

09:31 | 01.09.15 г. 6
Граждански протести срещу високите цени на горивата

Граждански протест срещу високите цени на горивата и срещу монополите ще се проведе в няколко големи града на страната днес. Инициативата се организира в социалната мрежа Facebook.

Участниците в групата са призовани да бъдат задружни, защото в „цяла Европа горивата са по-евтини, отколкото в България”. Организаторите отбелязват още и че доходите в цяла Европа са по-високи, отколкото у нас. Около 3,6 хил. души са заявили участие в протестите.

За тях виновните за това положение са в Народното събрание и затова в София протестът срещу високите цени на горивата ще се проведе пред сградата на парламента.

Протести ще има още и във Варна, Пловдив и Бургас.

През последните седмици отговорните ведомства направиха масови проверки на бензиностанциите в страната, след като премиерът Бойко Борисов коментира по време на заседание на Министерския съвет, че качеството на горивата е лошо, а и има нарушения по отношение на нивомерите.

Проверките на икономическото министерство обаче показаха под 1% нарушения.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна поредния секторен анализ на пазара за горива, който да покаже има ли картел между участниците. Говорителят на Комисията Марио Гаврилов коментира днес пред bTV, че за да бъде доказан картел, ще трябва да бъде доказано, че бензиностанциите са обменяли информация. Това е много трудно, допълни той.

„За да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи другите фирми”, каза Гаврилов.

Той отново призова за лична отговорност на ръководителите на фирми, за да бъдат ограничени случаите на картели. В момента санкциите търпят фирмите – по европейското законодателство, което е имплементирано в българското, при нарушение на пазарните правила фирмите могат да бъдат санкционирани с до 10% от оборота си за дадения пазар, за периода, в който е траело нарушението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Няма как да е иначе, нали все отнякъде трябва да дойдат 10% (че и повече) за политическата върхушка... такса "чадър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Rhapsody of fire
преди 8 години
защото в цяла Европа горивата са по-евтини, отколкото в БългарияГлупости на търкалета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
gmgoiko
преди 8 години
Ми хайде всички да ги помолим да си признаят и да се самонатопят... то друго не ни остава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
gmgoiko
преди 8 години
Ми хайде всички да ги помолим да си признаят и да се самонатопят... то друго не ни остава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Те в (другите) европейски страни акцизите и ДДС са по-високи,а цените на горивата по-ниски. Иначе това за личната отговорност е просто оправдание. Бе, вие вземете 10% от оборота на фирмата на Златев, дето досега и 10% от печалбата не си я платила като данъци, и руснаците сами ще му намерят отговорността :)) (Също за ОМВ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
ert
преди 8 години
Това с цените на горивата у нас е важен въпрос, но той опира и до данъчната ни политика, у нас управляващите залагат на много високи косвени данъци за сметка на символични преки такива, затова и цените на стоките, особено тези с много косвени данъци в цената си като горивата: акциз + ДДС, няма как да са ниски. Просто няма как да искаш ниски преки данъци, съответно да слагаш високи косвени такива за да събираш приходи и да искаш евтини стоки.Но по-важен е другия въпрос за горивата, за тяхното качество у нас. Всички знаем че у нас горивата се кръщават с какво ли не. Караш цяла година с тукашни горива, прибваш една бензиностанция, после друга, все ***. Двигателят тресе в детонации все едно караш трошка от комунизма. Отидеш на море в чужбина, заредиш празния резервоар и колата се ражда като нова, нито тресе, нито глъхне ... Ей за това трябва да се протестира, държавата да си върши работата и да проверява всеки ден, а не веднъж в петилетката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още