IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин отрече да има избирателен подход за минималните прагове

Социалният министър се е опитал да направи диференциация между различните сектори на база обективни критерии

12:21 | 22.10.15 г. 1
Калфин отрече да има избирателен подход за минималните прагове

Социалният министър Ивайло Калфин отрече да е подходил избирателно при упражняване на правото си за административно налагане на увеличение на минималните осигурителни прагове в секторите без договореност.

Както стана ясно късно снощи след разговор с премиера, и по негова молба, Калфин ще промени първоначалното си предложение и ще внесе за обсъждане в Министерския съвет вариант, в който минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности се увеличават с еднакъв размер - 7,5%, а не според първоначалния вариант, който изключваше тютюневия бранш.

„Очевидно, и премиерът това ми каза, че не е хубаво да се създава впечатление, че има някаква избирателност. Никаква избирателност няма, но приех аргумента", каза Ивайло Калфин в Русе, цитиран от БТА.

При административното определяне на ръста на минималните осигурителни прагове социалният министър се е опитал да направи диференциация между различните сектори на база обективни критерии, стана ясно още от думите му.

"Опитах се за първи път решението да не е общо за всички, а все пак да има някаква диференциация на различните сектори. Изложих мотивите си за нея и продължавам да мисля, че това са абсолютно обективни критерии", каза още социалният министър.

Помолен да коментира позицията на Българска стопанска камара (БСК), която по повод казуса отново настоя за отмяна на ежегодното договаряне на минималните осигурителни прагове, Калфин заяви, че единственото смислено нещо в минималните осигурителни прагове е, че има диалог между работодатели и синдикати.

Според него, ако не са минимални осигурителни прагове, биха могли да бъдат браншови минимални заплати.

"Това трябва да се договаря между работодатели и синдикати. Държавата ще е много щастлива да няма никакъв пръст в тяхното определяне, но това означава те да се ангажират и да водят сериозни преговори", каза вицепремиерът.

На въпрос как ще се защитят интересите на хората с ниски доходи, които ще бъдат засегнати, ако се въведе данък "вредни храни", Калфин заяви, че не е виждал още законопроекта. Според него предложението трябва да бъде обсъдено на Национален съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Клоун!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още