IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронно трудово досие ще изсветли бизнеса, смята Бертрам Ролман

Не само работодателите, но и служителите следва да носят отговорност за неплатени осигуровки според предприемача

09:28 | 26.10.15 г. 1
Електронно трудово досие ще изсветли бизнеса, смята Бертрам Ролман

Ключова роля в борбата срещу сивата икономика би било въвеждането на електронно трудово досие за всички работещи. Чрез него голяма част от процесите в трудовоправните отношения ще бъдат изсветлени. Това казва Бертрам Ролман, собственик на една от най-големите шивашки фирми у нас "Пирин-Текс", в интервю за в. „Стандарт”.

Той допълва, че по този въпрос вече има принципно съгласие на работодателските организации, но е нужна и волята на държавата, за да бъде реализирана по-скоро тази идея. Държавата все още не е достатъчно активна в борбата срещу сивата икономика, твърди той.

Също така инкриминирането на неплащането на осигуровки не трябва да бъде ограничено само върху работодателите. Трябва и работниците, които се съгласяват да работят при такива условия, също да поемат своята отговорност, казва Ролман. 

„Работодатели, които не декларират пълния размер на дължимите данъци и осигуровки, трябва да бъдат избягвани от хората, търсещи работа. Още повече, че в близките години в България ще възникнат достатъчно работни места с легално заплащане на труда”, посочва предприемачът.

По негови наблюдения в провинцията около 60-70% от заетите в частния сектор са с полулегален статус. „От това печелят единствено некоректните работодатели, които по този начин си осигуряват конкутрентно предимство, намалявайки своите разходи за осигуровки. Това обаче силно подрива конкурентната среда –дъмппинг-цените, предлагани от фирмите в сивия сектор, дават на купувачите погрешна представа за разумните цени на продуктите и услугите. На практика те продават подценено работната сила на населението, а в същото време поставят фирмите, работещи на светло, под огромен пазарен натиск”, посочва Ролман.

Липсата на добре обучени специалисти вероятно ще спъва икономическото развитие на България поне още 10 г., твърди още той.

Според него образователната ни система до огромна степен произвежда кадри встрани от реалните нужди на икономиката. Обаче и самият бизнес, и особено работодателските организации, не правят достатъчно за напасването към своите изисквания на образователната политика, която се формира от отдалечени от действителността академици и техните идеи, казва той.

„Макроикономически погледнато, произтичащата от това лоша инвестиция на цялото общество не бива повече да бъде защитавана. Резултатите от тази погрешна, икономически необоснована образователна политика в края на краищата се оценяват от младото поколение като „безперспективност"”, казва Ролман.

Трябва да генерираме повече добавена стойност, да произвеждаме продукти, които наистина са български и наистина генерират възможно най-голям икономически ефект, казва бизнесменът на въпрос за пътят към сериозен ръст на икономиката.

Сред препоръките на Ролман са намаляване на бюрокрацията и на паразитните държавни и полудържавни структури. Това е свързано с електронното правителство, електронно гласуване, електронни трудови досиета.

Нужни са структурни реформи за намаляване броя на общините. Конституционна реформа за намаляване наполовина на броя на депутатите. А също така сериозно намаляване на служителите на МВР и държавната администрация, твърди още той. И допълва за нуждата от концентрация на браншовите и работодателските организации до по-малко на брой, които да работят в полза на бизнеса и на обществото. По същия начин и концентрация на синдикалните структури. Спиране на евросубсидиите за отделни фирми в частния сектор. Парите от ЕС трябва да се ползват изключително за обществени проекти (с изключение на селското стопанство) – за пътна мрежа, летища, пристанища, метро и т.н., препоръчва Ролман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 8 години
Поздравления г-н Ролман - кратко , точно и ясно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още