IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не оставките, а посланията от съдебната система влошават бизнес средата

Бизнесът иска бързо, достъпно, независимо правораздаване и непротиворечива съдебна практика

17:33 | 11.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Работодателски организации не очакват оставката на правосъдния министър Христо Иванов, както и ескалиращите проблеми в съдебната система, да повлияят негативно върху бизнес средата у нас. В същото време от индустрията са категорични, че бизнесът се нуждае от политическа стабилност като важно условие за нормална стопанска дейност и отстояват позицията, че всяко институционално напрежение влияе негативно на бизнес средата. Не оставката на министъра на правосъдието, а новините, идващи от съдебната система, се отразяват неблагоприятно на бизнес средата и особено на преките чуждестранни инвестиции, твърди индустрията.

Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка в сряда, след като Народното събрание отхвърли предложените от него конституционни поправки за разпределението на квотите в съдийската и прокурорската колегии в разделения Висш съдебен съвет. Оставката на Иванов очаквано доведе до вълна от коментари, които се разпростряха в двете крайности – от разклащане на правителството и дестабилизация на държавата до тотално неглижиране на този акт и лансирането на тезата, че кабинетът е стабилен. Междувременно в София се проведоха протести срещу конституционните промени, приемането на които доведе до оставката на правосъдния министър.

По принцип всяко институционално напрежение влияе негативно на бизнес средата. Подаването на оставка от член на правителството не би следвало да има непосредствено влияние върху условията за бизнес, освен ако не дестабилизира кабинета като цяло, посочват в позиция от Българската стопанска камара за Investor.bg.

Бизнесът се нуждае от бързо, достъпно, независимо правораздаване и непротиворечива съдебна практика, смятат от БСК. Необходим е стабилитет и синхрон в материалните закони и промяна на процесуалните закони, която да осигури бърз и справедлив процес, посочват от организацията. Според тях следва чрез нормативни промени да се осигури публичност на дейността на съдиите и да се въведат обективни критерии за кариерното им развитие, включващи натовареност, срокове на произнасяне, брой на отменени решения и т.н.

От АИКБ посочват, че възгледите на Иванов за промени в съдебната система до голяма степен не са срещнали разбиране в Народното събрание. Прави чест на министъра, че подаде оставка, след като предложенията му бяха бламирани от депутатите, заявяват в позицията си от Асоциацията на индустриалците. Според АИКБ фактът, че български политик е подходил принципно в конкретна ситуация, е единствената добра новина в случая.

Бизнесът очаква от съдебната система две неща – справедливост и бързина на правосъдието, коментират от Асоциацията относно бъдещето на съдебната система. Това са условията за съществуване и развитие на светлата част на икономиката. Бавното правораздаване и непредвидимостта на решенията на съдебната система в някои случаи блокира цели бизнес проекти, мотивират се работодателите.

Според тях всякакви сътресения, свързани със съдебната система, единствено отблъскват инвеститорите, особено чуждестранните.

„От тази гледна точка може да се каже, че не толкова самият факт на оставката на министъра на правосъдието, колкото новините, идващи от съдебната система, се отразяват неблагоприятно на бизнес средата и особено на преките чуждестранни инвестиции”, посочват още от АИКБ.

Работодателските организации не са участник в процеса на реформиране на съдебната система. Нашата гледна точка е „поглед отстрани“, така както виждат нещата и всички граждани на Република България, казват още от бизнеса. От тази позиция ние констатираме наличието на две паралелни тези – за необходимостта от реформа на съдебната система и за отсъствието на такава реформа.

От АИКБ посочват и конкретните проблеми -  съществуващите практики да се заявява вписване на промени в партиди на фирми, които не се основават на легитимни решения на действителните собственици, сменят се управители, отчуждава се имущество и то на база неистински документи. В тази връзка те приветстват създадените в Министерството на правосъдието работни групи да изготвят експертни предложения за промени в Търговския закон и Закона за търговския регистър, за да се препятства кражбата на фирми и на собственост.

Изключително важно за нас е гарантирането на бързо и ефективно съдебно производство, а не да продължава настоящата практика на многогодишно развитие на споровете и особено на търговските спорове. Поради това считаме, че е време да се постави на дискусия въпросът за специализирани търговски състави във всички съдилища в страната, казват от АИКБ.

От друга страна всякакви реформи в България ще бъдат половинчати и осакатени, ако обществото не реагира на ставащото – високия дял на сивата икономика; корупцията в изборния процес и в политиката въобще; източването на публичните фондове, неблагоприятните сигнали, които идват от съдебната система.

Като изразител на интересите на българските предприемачи от АИКБ заявяват, че е изключително важно да се гарантира правото на собственост и на възможностите за извършване на бизнес. За бизнеса бъдещето на съдебната реформа зависи в по-голяма степен от промени в материалните и процесуални закони, регулиращи устройството и дейността на съдебната система, а не само от промени в Конституцията.

От АИКБ заявяват, че ако се съди по съществуващите реалности в законодателната и в изпълнителната власт, на този етап не би трябвало да се очакват значителни сътресения. Накратко – бизнесът очаква политическа стабилност като важно условие за нормална стопанска дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Не съм съгласен с направената констатация! Не са ни виновни посланията, а сбърканите хора, които се спускат от олигарси като Прокопиев и Донев за да бранят техните корпоративни интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още