IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлов: Темпото на сближаване на доходите в България изостава

Увеличаването на публичните разходи в инфраструктура и образование могат да ускорят процеса, коментира главният икономист на УниКредит Булбанк

19:41 | 13.01.16 г. 5
<p style="text-align: justify;">
	Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темпото, с което протича процесът по сближаване на доходите в България спрямо тези в ЕС, е недостатъчно. Това коментира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в България спрямо този на Германия е нараснал от 26% през 1995 г. до 38% през 2014 г. Това означава, че за този 20-годишен период доходите у нас се повишават с 11,3 процентни пункта спрямо тези в Германия.

„Резултатът на България е осми по ред, като след нас са само три страни - Словения, Чехия и Хърватия, от общо 11 държави, които през тези 20 години са се присъединили към ЕС. Сравнения с тези три страни не е много удачна, защото стартовата позиция на България е различна“, коментира главният икономист на УниКредит Булбанк и предложи по-доброто сравнение да се прави с доходите в прибалтийските държави и Румъния.

Темповете, с които протича процесът на сближаване на доходите в България, са недостатъчни. Според Павлов това се дължи на две основни обстоятелства. От една страна, трудното наследство от комунистическия режим има своя отпечатък, а от друга - първите години от процеса на преход от централно планиране към пазарна икономика бяха провалени.

Доходите в България се покачват по-бързо след присъединяването към ЕС през 2007 г., отколкото в годините преди това, оцени Павлов.

Според него има няколко политики, които, ако бъдат приложени, могат да доведат до ускоряването на процеса на приближаване на доходите спрямо тези от страните в Западна Европа. Една такава политика е увеличаването на държавните инвестиции в два ключови сектора – инфраструктура и образование. Подобряването на събираемостта на данъчните приходи обаче не е достатъчно условие за постигане на търсените резултати, каза Павлов.

„Вероятно ще е нужно увеличение на приходите от данъци със сума, която съответства на около 4% от БВП“, коментира икономистът.

По отношение на подходяща модификация на данъчно-осигурителната система в България Павлов коментира, че посоката, в която трябва да се направи опит да се върви, включва известно увеличаване на данъците на компаниите и домакинствата, които замърсяват околната среда.

Цялото интервю на Делян Петришки с Кристофор Павлов гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
submaker-o
преди 8 години
Като чета из коментарите, бих добавил още една причина за бедността на българина - неговото безгранично опростачване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Най-смешното е че народа де факто обеднява. Ръста на доходи е под ръста на цените, грабежите, фалитите, дълговете и измамите - отделно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
aldy
преди 8 години
Грабежът продължава и сега.. Справка - нов държавен дълг от 20 милиарда за последните 1.5 години, с което си УДВОИХМЕ дълга за този период. Къде отидоха парите? Снаха ми Гюрга ли ги взе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Според Павлов това се дължи на две основни обстоятелства. От една страна, трудното наследство от комунистическия режим има своя отпечатък, а от друга - първите години от процеса на преход от централно планиране към пазарна икономика бяха провалени."===Ех че въртене ех че сучене! :))) Да си го кажем в прав текст. Толкова е просто. Прехода се стстоеше в масов гангстерски грабеж до степен на тотално зануляване на държавата. Такова нещо в друга държава от източна Европа е нямало. Дори в Румъния. След което си настана феодализъм. :))) Комунистическо минало труден преход /каквото и да означава това словосъчетание/ ала бала .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още