IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пeтър Кънев: В обществото има много негативна енергия срещу концесиите

Приходите от концесиите са под 100 млн. лева годишно, посочи левият депутат

11:24 | 07.07.16 г. 3
Пeтър Кънев: В обществото има много негативна енергия срещу концесиите

В обществото има много събрана негативна енергия срещу концесиите и концесионерите, коментира в ефира на БНР депутатът от БСП Лява България Петър Кънев. Коментарът му беше свързан с готвените промени в Закона за концесиите, които вчера не бяха подкрепени от депутатите в икономическата комисия.

По-рано и енергийната комисия отказа да даде подкрепата си за закона, но и двете комисии са само участващи. Водеща е правната комисия, която на заседание на 5 юли е дала препоръка законопроектът да бъде разгледан в пленарната зала. Това е заложено в дневния ред на депутатите днес.

Петър Кънев беше категоричен, че в момента действат над 480 концесии, а приходите от тях са под 100 млн. лева годишно. Основните мотиви, заради които депутатите в икономическата комисия са отхвърлили текстовете, са разширените правомощия за отдаване на концесии и големите срокове при отдаването на концесии.

„Практически този закон дава безсрочност на концесиите“, каза Кънев.

Липсва и възможността за предоговоряне на концесионните такси за концесии със срок над 50 години. Все пак подобни дългосрочни договори за концесии ще могат да бъдат сключвани само с решение на Народното събрание.
Трябва да се „поработи“ и върху контрола, заложен в законопроекта, препоръча още депутатът. 

За него е по-добре правилата да бъдат по-рестриктивни, на фона на тромавата съдебна система. Депутатът допълни още, че трябва да се премине към отдаване на концесия на услуги, а не толкова на суровини.

Авторите на законопроекта обясниха, че с текстовете се въвеждат европейски директиви в областта.

Текстовете предлагат две основни форми на концесии - публично-частното партньорство, с което публичен партньор (публичен орган) възлага строителство или услуги на икономически оператор и концесията за ползване, която е традиционната концесия в съответствие с действащия Закон за концесиите, която се предоставя за обекти, които са собственост на държавата и на общините, независимо дали тази собственост е публична или частна.

Разширява се и обхватът на концесиите, като в обхвата на концесиите за строителство и за услуги са включени и така наречените несамофинансиращи се концесии, несамофинансиращи се договори, които понастоящем са уредени като договори за публично-частно партньорство със Закона за публично-частното партньорство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Тя само Софийска вода да е с мед да го намажеш тоя лапач. Ама то няма една за свяст концесия да я дадат за пример за последните 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Тя само Софийска вода да е с мед да го намажеш тоя лапач. Ама то няма една за свяст концесия да я дадат за пример за последните 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Ами каква да е енергията?! Достатъчно е да се хвърли един поглед към Софийска вода и отговорът ще ни избоде очите! А има още куп такива примери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още