IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепа за европейския проект заявиха президентите от групата "Арайолуш"

Групата се обяви и за евроинтеграцията на Западните Балкани

16:46 | 15.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Подкрепа за европейския проект, за силен и ефективен ЕС, за повече сътрудничество и интеграция, както и за присъединяването на Западните Балкани към Съюза, изразиха десетте президенти, участвали в 12-та Среща на държавните глави на страните от групата "Арайолуш", на която страната ни беше домакин, предаде БТА.

Форматът събира президентите от европейските страни, които не представляват държавите си в Европейския съвет. Неформалният форум за политически диалог на най-високо равнище е създаден през 2003 г. в португалския град Арайолуш. Страната ни се присъединява през 2013 г.

"Интеграцията и сътрудничеството са правилния отговор на кризите, пред които сме изправени. Всички искаме функциониращ ЕС. Не можем да си позволим Европа да изпадне в криза на европейските ценности, в криза на липса на солидарност и единство", заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместната пресконференция на държавните глави в Националния исторически музей в София.

Българският президент изтъква необходимостта от силни европейски институции, за да върви Европа напред, както и необходимостта всяка от страните да допринесе за възстановяване на доверието в европейските институции.

Росен Плевнелиев посочи, че решението на днешните кризи не трябва да се търси ден за ден, а е необходимо по-добро, дългосрочно и координирано вземане на решения в ЕС. Той заяви, че предизвикателствата, пред които сме изправени, са глобални и изискват координиран подход. Плевнелиев допълни, че единственото работещо решение е общоевропейското - нито една от кризите в ЕС не е по силите на националната държава и е илюзия, че тя ще се справи по-добре от ЕС с тях.

Президентът каза, че няма лесно и бързо решение по отношение на кризата с миграцията и тероризма, но сигурността на гражданите е тотален приоритет. Само заедно можем да даден ефективен отговор - ще засилим контрола по външните граници на ЕС, преминаването на големи групи мигранти неконтролируемо през ЕС е неприемливо, ще засилим капацитета на европейските институции за кризисен мениджмънт, обобщи президентът. Той посочи общата позиция, че споразумението с Турция е крехко, но работи, както и че е необходимо подобряване на условията на живот в държавите, които са източник на миграция, както и спирането на конфликтите там.

Росен Плевнелиев изрази и общата позиция за подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Европейският проект няма да бъде завършен без пълната интеграция на Западните Балкани, каза президентът. Той посочи, че Брекзит изпраща притеснителен сигнал за дезинтеграция, но членството на Западните Балкани ще изпрати послание за интеграция и перспектива.

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо каза, че дори и големи държави като Германия се нуждаят от ЕС и от сътрудничеството в неговите рамки.

Президентът на Германия Йоахим Гаук също изрази подкрепата за ЕС и посочи, че страните са вложили прекалено много в европейската интеграция. „Не сме имали германско правителство, нито ще видим скоро такова, което иска да каже "Довиждане" на Европа“, каза Гаук. Той изрази общата позиция, че няма един проблем, която националната държава може да реши по-добре в сравнение с Обединена Европа.

Гаук заяви, че държавите от Западните Балкани са приоритет на германската външна политика. ЕС е двигател за развитието на всички държави, кандидатстващи за членство. Процесите на присъединяване винаги са допринасяли за реформите в страните, затова и Западните Балкани се нуждаят от перспектива за присъединяване, каза Гаук.

Президентът на Унгария Янош Адер изрази и позицията на страната му за подкрепа на България и Румъния за членство в Шенген. Той посочи, че за останалите страни от Балканите процесът на интеграция е значим елемент от ЕС и неговата стратегия.

ЕС се намира на кръстопът, каза президентът на Словения Борут Пахор. Той изрази убедеността си, че ще има повече, а не по-малко Европа. Той също изрази подкрепа за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС и допълни, че европейската перспектива е силно мотивиращо средство за реформите и за насърчаване на икономическите отношения и ще бъде голяма грешка тези страни да бъдат пренебрегнати.

Президентът на Малта Мари-Луис Колейро Прека посочи необходимостта от повишаване на доверието в ЕС.

Предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, изискват по-засилено сътрудничество, най-вече в управляването на икономиките, миграционната криза, заплахата от тероризъм, каза президентът на Италия Серджо Матарела. Той заяви още, че процесът на интеграция трябва да обхване всички страни от Западните Балкани.

Президентът на Латвия Раймондс Вейонис изрази убеденост, че ЕС трябва да има силно присъствие на Балканите и да подкрепя европейските перспективи на страните от региона.

Полският президент Анджей Дуда коментира, че по отношение на миграционната криза отделните страни не могат да я решат сами, но ЕС трябва да покаже на своите граждани, че може да действа ефективно.

Президентът на Португалия Марсело Ребело Де Соуза отбеляза, че ще бъде голяма грешка, ако ЕС не отправи ясен знак към Западните Балкани за присъединяването им. Интеграцията е решението, с различни стъпки, по различни процедури, но този знак трябва да бъде даден, ако може още в Братислава, каза президентът на Португалия.

Следващата среща на президентите от групата "Арайолуш" ще се състои в Малта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
За това става Наш Мъш - да оглави групата "Айларипи" и от там да ръси мозък. Там си е баш на местото! Аферим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още