IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от работодателите в пет сектора трудно намират персонал

Дефицитни са кадрите за IT сектора и банките, медицинските сестри, сервитьорите и маханиците

16:43 | 28.11.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 80% от работодателите от пет сектора изпитват трудности с набирането на персонал. Това е изводът от проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, направено през лятото на 2016 г. по проект "Преговаряй", финансиран по европрограмата Хоризонт 2020.

Това съобщи на форум за пазара на труда и образованието Румяна Стоилова, директор на Института, предаде БТА.

Проучването е направено за търсенето в IT сектора, в банковия сектор, сред медицинските сестри, сервитьорите и маханиците. Обхванати са професии, които изискват различно образование с цел по-голяма представителност на нагласите на работодателите и на търсещите работа, каза Стоилова.

За България в онлайн анкетата в изследването са включени 520 работодатели.

Фокусът на проучването е за нагласите на работодателите, направени са и интервюта с млади хора, за да се намери пресечната точка между очакванията на бизнеса и представите на работниците.

Стоилова посочи, че в банковия сектор 70% от работодателите изпитват недостиг на специалисти, най-висок е недостигът в IT сектора и в туризма - над 90%.

При кандидатстване за работа бизнесът оценява като неблагоприятни сигнали предходен опит с продължителни периоди на безработица, както и честата смяна на работните места, което обаче не кореспондира с нагласите на самите млади хора в интервютата, които възприемат смяната на работа като проява на любопитство. 

От бизнеса се цени най-много умението за работа в екип, подходящото образование и способността да се учи през целия живот. Умението да се учи се проявява най-дълго при продължителна работа на едно място и затова се гледа негативно на младите хора, които често сменят работата си, коментира Стоилова.

Между 20 и 30% биха се поколебали да назначат човек от различен етнос, което според Стоилова е противоречие - от една страна, няма работници, от друга има предразсъдъци към хората с различен етнос.

Работодателите често отказват работа и на майки с деца. За майките трябва да се мислят форми на гъвкава заетост. Такава дискриминация в Норвегия няма, допълни експертът. Тя призова и бащите да се ползват от отпуск за гледане на деца. От заетостта често се изключват и хора на 40 плюс, което по думите на Стоилова е абсурдно, тъй като те са все още в активна възраст и могат да повишават своята квалификация при подходящо допълнително обучение.

Липсата на опит в България не е сред трите най-важни пречки за намиране на кандидати за работа, за разлика от Гърция, където това е на първо място, но в интервютата на младите хора липсата на опит се потвърждава като пречка, по-скоро като субективно тяхно усещане.

Характерно за пазара на труда в България е работата под придобитата квалификация - висшисти работят на места за среднисти, среднисти на такива за основно образование и за хората с основно или без образование работа липсва, констатира Румяна Стоилова.

Ефектът на ниското образование у нас е много силен, обобщи Стоилова.

Най-ниското образование, което се изисква за механици или сервитьори, е професионално или средно образование, сочат анализите на експертите.

В същото време от IT-сектора са по-склонни да нямат изискване за степен на образование, а да обучат сами служителите си чрез допълнителни обучения и академии, стига те да имат желанието да останат по-дълго време на едно и също работно място. Бизнесът в този сектор дори оценява честата смяна на работно място като по-негативен сигнал от продължителната безработица.

Големият проблем на пазара на труда и обществото ни е фрагментацията - на хора с ниско образование и такива, които притежават висока квалификация и се борят за по-добри места, каза експертът.

На пазара на труда в България в последните няколко месеца има изключително позитивни тенденции - за пръв път от 11 години насам имаме постоянен темп на спад на безработицата - тя е 7,7 на сто при средноевропейско ниво 8 на сто, което се дължи на икономическото съживяване и на ефекта от инвестициите в знание, труд, квалификация на персонала, каза социалният министър в оставка Зорница Русинова.

Предизвикателство пред нас са младежката безработица и най-вече младежите извън образование и заетост, затова връзката между образование и пазар на труда е във фокуса на общите ни усилия, подчерта Русинова.

При проблемите на пазара на труда няма някой безгрешен, който да хвърли камък - нито образованието отговаря на очакванията на бизнеса, нито бизнесът се размърдва, за да заяви какво иска да знаят неговите работници, а в същото време технологиите се движат със светлинна скорост, каза директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Ако от бизнеса нямат потенциала да заявят какво искат, много скоро ще станат безработни като част от работниците, заяви Нейков.

Според него кризата е показала един български феномен - голяма част от работодателите са се отказали от инвестиция в безопасността на труда и в квалификация на хората. Онези, които разбраха, че изходът е в квалификацията, успяха и вече произвеждат повече отпреди кризата, допълни Нейков.

По думите на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов най-тежкият удар на средното и висшето образование в България е нанесено от комерсиализацията му - въвеждането на принципа "парите следват ученика" и липсата на конкуренция при влизането в университетите.

Традиционно българските родители обгрижват децата си добре, инвестират в образование и смятат, че трябва да са им ментори някъде докато навършат 40 години, коментира Йорг Шенг, съветник в посолството на Германия в София.

Той посочи, че трябва да се отговори на въпроса кое е първото - образованието или пазара на труда, защото има две тези - незаети работни места заради липсата на образование или изтичането на мозъци ще намалее, ако работодателите си сверят часовниците с повишения стандарт на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
Stefanovg
преди 7 години
Работодателите да се научат да плащат. Като се научат - ще имат кадри. Докато не се научат, кадрите ще отиват на терминал 2. Защо БАН не отвори школа по обучение за работодатели? ... 5-10 евро на час трябва да са минималните пари за плащане на наемен работник, отгледан, изучен... Е ... работодателите искат наетия работник да знае всички софтуери, няколко езика, да кара кола, а при необходимост и мотокар, кран или корабче ... Нигерия ... Пожелавам на всички работодатели, които не знаят да плащат за труда на хората, да фалират и да идат да си харчат "спечелените" пари в Нигерия ... с еднопосочен билет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Stefanovg
преди 7 години
Работодателите да се научат да плащат. Като се научат - ще имат кадри. Докато не се научат, кадрите ще отиват на терминал 2. Защо БАН не отвори школа по обучение за работодатели? ... 5-10 евро на час трябва да са минималните пари за плащане на наемен работник, отгледан, изучен... Е ... работодателите искат наетия работник да знае всички софтуери, няколко езика, да кара кола, а при необходимост и мотокар, кран или корабче ... Нигерия ... Пожелавам на всички работодатели, които не знаят да плащат за труда на хората, да фалират и да идат да си харчат "спечелените" пари в Нигерия ... с еднопосочен билет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 7 години
една от любимите ми теми :) От опит мога да споделя че 90% от HR-ите са тотални неграмотници, но за сметка на това са добре платени овци !а горе написаната статия го доказва ... половината от аргументите които уж давали лош сигнал са без значение ... имаш опит, но си решил да си починеш 3-4 месеца .. било лошо, въпреки че на Запад подобни практики се стимулират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Птица
преди 7 години
Мога да напиша как се работи в поне 5 ИНВЕСТИЦИОННИ ПОСРЕДНИКА и ЗА КОЛКО НА МЕСЕЦ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
Птица
преди 7 години
Напълно си прав!!! То във финансовото посредничество са пълни измкяри и мошеници, че камо ли в някоя друга сфера!!!??? Ама така е необразовани и некадърни същества стават шефове навсякъде където са удобни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
pecan
преди 7 години
Проблема на Европа са големите социални помощи . Хората понякога се нуждаят от несигурност за да не станат търтеи и да работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
ivan.ivanov
преди 7 години
Как няма да има недостиг на кадри, след като все още компаниите в България се опитват да прецакат своите служители?!? Не мога да повярвам, че все още чувам от работодатели въпроса "Имаш ли нещо против ако НЕ те осигурявам на реалната сума от възнаграждението?" Такива работодатели не виждат по-далеч от носа си. Това животно не си ли задава въпроса "Как ще просъществува моята компания, след като мамя своите най-ценни активи?" Няма ли отговор на въпроса "Какво кара моите служители да напускат?"Един съвет към всички, които търсят нова работа...По-добре намерете коректен работодател в Западна Европа и емигрирайте. Не си губете времето с измамници в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още