IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с отпадането на ученици от училище се задълбочава

Като основна причина за прекъсването на училище се очертава заминаването с родителите за чужбина, показват данни на НСИ

12:40 | 27.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Отпадащите от училище ученици в България продължават да се увеличават. Като основна причина за прекъсването на училище се очертава заминаването с родителите за чужбина, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за учебната 2015/2016 г.

Най-много ученици отпадат от училище в рамките на началното образование и от пети до осми клас, сочат още данните. Немалка група ученици се отказват от училище в гимназиалния етап – от девети до дванайсти клас, като при тях водещата причина обаче е друга – или нежелание да учат, или семейни причини, вижда се от данните.

И през миналата година броят на училищата в България продължава да намалява заради преструктурирането на училищната мрежа. Продължават да намаляват учениците в системата на професионалното образование.

Намаляват и студентите като цяло – както поради намаляването на броя на децата, така и поради все по-големия интерес към образованието в чужбина. Българските университети обаче са успели да привлекат повече чуждестранни студенти през миналата учебна година, сочат още данните на НСИ.

Отпадането от образователната система – хроничен проблем

През учебната 2015/2016 г. от общо 741 235 учащи 21 172 са напуснали училище. През предходната учебна година напусналите са 21 146 души, а пет години по-рано – през учебната 2010/2011 г., броят им е 18 766 души.

Най-много деца са се отказали от училище от пети до осми клас – общо 8 139 души. Броят им е относително стабилен в сравнение с предходната учебна година, но пет години по-рано те са под 7 хил. От тях основната група са заминали в чужбина с родителите си, но немалко от тях – почти 1 100 души, са се отказали от училище поради нежелание да учат.

В началния образователен етап напусналите училище са почти 6 600 души, като повече от половината са заминали в чужбина.

В гимназиалния етап от образованието напусналите училище са 6 353, като само около една трета – поради заминаване с родителите в чужбина. Останалите се отказват или поради нежелание да учат, или по семейни причини, сочат данните. Техният дял остава относително константен през годините.

Най-много отпаднали от училище от първи до осми клас са в Южния централен район и Югоизточния район – над 3 хил. души. Над 2 200 са отказалите се от училище в Североизточния, още 2 хил. са в Северозападния регион, показват още данните на НСИ.

Професионалното образование продължава да изостава

От всички ученици в страната 605 729 се обучават в общообразователни училища, като броят им се увеличава с 3,5 хил. души през изминалата учебна година.

За сравнение, в системата на професионалното образование се обучават 131 436 души, като намаляват с 4,1 хил. души спрямо предходната учебна година.

В общообразователните училища се увеличава и броят на учителите – с 2,6 хил. души до почти 48 хил. души. В професионалните училища учителите са 11,5 хил. души, като намаляват в сравнение с предходната учебна година.

Висше образование

През текущата учебна година - 2016/2017 г., общият брой на студентите в България, записани в четирите образователно-квалификационни степени „професионален бакалавър“, „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“, е 249,9 хил., което е с 16,8 хил. души, или с 6,3%, по-малко в сравнение с предходната учебна година, отчита НСИ.

Основният дял от студентите – почти 220 хил. души, са български граждани, като броят им намалява със 17 хил. души спрямо предходната учебна година. Чуждестранните студенти обаче са 12 916, което е с 13,5% повече спрямо 2015/2016 учебна година.

Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Гърция – 26,9% от всички, следван от тези от Турция – 14,3%, Великобритания – 11,9%, и Германия – 8,1%.

Към края на 2016 г. в България са се обучавали и 6 738 докторанти, повечето – жени, отчита още националната статистика. От тях малко над 500 души са чужденци, като основните групи идват от Гърция, Турция, Казахстан и Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
поредната слаба статия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Браво намаляването на човеци тече с пълна сила е може и още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Първо - това са различни неща. Деца, които заминават трайно за чужбина с родителите си, вече не са грижа на нашата образователна система - ако са нормални деца от нормални семейства, то те ще продължат образованието си там.Съвсем друг е случаят с тези, които са си тук, но отказват да ходят на училище. Още по-драстическо (защото е ного по-масов случай) е с тези, които се ВОДЯТ ученици, но РЕАЛНО не учат и дори не се вясват в училищата... но за тях образователното министерство харчи (или по-скоро ПИЛЕЕ) пари залудо. На всяка крачка из градът - през учебно време - виждам чаaвета, които БИ ТРЯБВАЛО да са на училище, но вместо това ровят по кофите и безобразничат. В такива случаи първият полицай би трябвало да хване това за ушото и - в районното до изясняване на случая.Разбира се - основната причина за гореизброените неща е хъхризацията - но това няма да го каже нито НСИ, нито в статията ще го напишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още