IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Що е то мажоритарно гласуване и има ли то почва у нас

Сред най-големите губещи от реформата ще са малките партии, коментира икономистът от ИПИ Адриан Николов

14:46 | 14.05.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group 


4) Системата дава много голяма власт в ръцете на администрацията, която определя границите на избирателните райони. Практиката сочи, че партията на власт към момента на разпределянето на районите често успява да си осигури значително предимство на следващите избори. Причината за това е, че границите могат да бъдат определяни така, че да концентрират определени етнически, религиозни, културни или политически групи в определен район, за да осигурят на партия сигурна победа в него, или съответно да ги разпръснат, така че гласовете им да не формира мнозинство в нито един от районите.

5) Мажоритарният принцип засилва влиянието на регионалните партии; в районите, където те разполагат с компактни мнозинства, шансовете на кандидати на други партии да се преборят за мандат стават минимални. На свой ред този ефект допълнително подсигурява доминиращата позиция на регионалните партии в местната политика. Регионализъм често се наблюдава и при големите национални партии, тъй като те съсредоточават усилията си върху запазването на контрола върху „крепостите“ си и не правят опити да привличат избиратели от традиционните райони на другите партии.

6) В сравнение с пропорционалната система, мажоритарната е много по-малко чувствителна към движението в подкрепата на отделните партии. Стига популярността на дадена партия да е достатъчно висока, за да се нареди на първо място в определен район, няма значение дали се ползва с подкрепата на по-малка или по-голяма част от избирателите.

Какво би означавало въвеждането на мажоритарно гласуване в български контекст?

Мажоритарното избиране на народните представители в България трудно би избегнало повечето от изброените по-горе положителни и отрицателния въздействия. За да оценим ефекта от въвеждането му следва първо да потърсим големите, традиционни играчи в политическата ни система – именно те са тези, които ще спечелят най-много от нея. Сред печелившите ще са и партиите, които имат стабилен, компактен и географски обособен електорат. Със сигурност такава реформа ще даде много власт в ръцете на онези, които я прокарат, тъй като на тях ще се падне да начертаят изборната карта и да разделят страната на 240 отделни региона. Съвременните технологии и достъп до информация ще им позволят да определят такива региони, които да максимизират шансовете им за запазване и разширяване на настоящите им позиции и да попречат максимално на политическите им опоненти.

Сред най-големите губещи от реформата ще са малките партии. Въпреки че им се създава възможност да спечелят няколко мандата в големите градове, където са най-силни, те се лишават от всякаква възможност да получат подкрепа извън тях. Губещи са и избирателите, които в крайна сметка ще бъдат изправени пред много по-малък избор и значителен риск от непредставителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
Тъй, тъй, мажоритарно гласуване и електронен вот. И *** ше ви го набута до ушите. Хибридно. Нещастни човечета. Не виждате ли какво става по света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 6 години
не, не са ... Кракачана определно ще изгуби от мажоритарен вот, има ли такъв вот в парламента ще има макс 3 партии. Герб, бсп и дпс .... и максимум 1-2ма като Цонко Чоков и подобни мутри.... и аз незнам дали са в комбина, само предполагам като им гледам действията. Малко преди да сдаде боце власта за втори път реших да гледам едно две предавания на Славчо. Силно впечатление ми направи че е спрял да плюе по Боце, даже го хвалеше, а както знаешм такива деменции не идват случайно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Antikvar
преди 6 години
"Славчо и Боце са в комбина"...ами може и така да е...незнам.Но знам че за това се говори сега.Аз не си спомням преди референдума Корнелия да е говорела против мажоритарната система. Каракачанов също нищо не каза. И те ли са в комбина със "Славчо и Боце"Всъщност май че всички бяха в комбина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 6 години
прави ли ти впечатление че мрънка само по този въпрос, по другите два (които бяха част от камъфлажа) и дума не споменава вече :):)нито дава зор за ел гласуване(част от неговия, прието на предишния), нито за намаление на субсидиите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 6 години
разбира се че трябваше, но целта беше да се подмамят хората.... както и се случи. 80% от хората изобщо не осъзнаха какъв автогол си набутахме. Славчо и Боце са в комбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
що е то ли? - ми мутрите да се настанят легално и директно в парламента, те не че са не са си купили подставените лица, сега даже няма да се налага да харчат пари за такива елементи .... следователно в парламента ще се появяват все повече субекти кат Магарешки, Домусчиев може и Славчо, а що не и Азис и тогава очаквам да приключи филма с България. След като народа е просст то си заслужава съдбата дет я има. В един красив момент като мутрите се омажат щот са малоуммни и проссти пристига някоя външна сила и поема контрола над територията, защото това отдавна не е държава ..... Ето това е мажоритарно гласуване - феодален строй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Antikvar
преди 6 години
Мисаля че предимствата и слабостите на мажоритарното гласуване, трябваше да бъдат обсъдени преди референдума. В момента политиците трябва просто да се съобразят с волята на хората....а тя е категорична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 6 години
Мажоритарно и електронно гласуване, разбира се. С приложение на крипговируса ГРОБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още