IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 октомври

08:15 | 07.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали
в. Сега

Непрекъснатите хвалби на управляващите, че подобряват пътищата в България, харчейки милиарди, засега не водят до реален резултат. Това става видно от поредната класация в ежегодния доклад на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата. В проучването за 2017 г. страната ни е поставена на 93-то място по качество на пътищата сред 137 изследвани държави. Непосредствено преди нас са страни като Танзания, Алжир, Черна Гора, Мали, Армения. С еднаква оценка като България са Виетнам и Уганда, а непосредствено след нас, с незначителна разлика, се нареждат Лаос, Уругвай, Аржентина, Етиопия.

Първо място в класацията за най-качествени пътища заемат Обединените арабски емирства. В челото са още Сингапур, Швейцария, Холандия, Португалия. САЩ завършват първата десятка, а Германия е едва 15-а.

60% от учениците се чувстват несигурни в училище
в. Сега

60% от учениците се чувстват несигурни в училище. Това съобщи Красимира Чобанова, началник сектор "Детска престъпност" в МВР, на конференция за насилието в училище. Данните са от последното изследване на Института за криминалистика и криминология към вътрешното министерство, които се потвърждават от други две проучвания - на Световната здравна организация, поставяща България сред първите 10 от общо 43 държави с най-висок процент училищен тормоз, както и на УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето, според което вербалното насилие и физическата саморазправа в клас са сред най-големите проблеми на учениците.

Подобни данни бяха изнесени и от просветното министерство. Броят на регистрираните случаи на агресия в училище са се увеличили двойно за две години - ако през 2013/14 те са били 3268, то през 2015/16 г. нарастват до 7017. За 2016 г. са регистрирани 2370 случая на физически, 2700 - на вербален и 1493 - на кибер тормоз.

Държавата ще покрива повече лечение на бедни неосигурени
в. Сега

Здравното и социалното министерство обмислят да разширят достъпа до лечение за социално слаби хора без здравни осигуровки. Наредбата от 2007 г., съгласно която в социалното министерство е отделен фонд от 5 млн. лв. годишно за болничното лечение на бедни и здравнонеосигурени хора, може да разшири обхвата си и към извънболничната помощ. Вторият вариант за подпомагане на тази категория български граждани при лечението им в извънболничната помощ е създаване на нов нормативен акт, който да регламентира тази подкрепа.

Това са вариантите, обсъждани между здравния министър Николай Петров и социалния му колега Бисер Петков, обяви Петров по време за парламентарния контрол вчера. "И в двата случая ще се касае за отделяне на средства и формиране на фонд за това. Това трябва да се подложи на сериозна дискусия, а това, което касае размера на този фонд - аз настоявам за неговото увеличение", каза здравният министър.

От 2018 г. цената на "Гражданска" - според катастрофите
в. Стандарт

Цената на застраховката "Гражданска отговорност" ще завиди от поведението на шофьора на пътя и причиняваните от него катастрофи. Системата "Бонус-малус" може да бъде въведена още в началото на 2018 г. Това стана ясно от думите на Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководител на управление "Застрахователен надзор" по време на конференция по пътна безопасност.

В момента се работи върху основата на системата. "За да въведем системата, са необходими изчисления кои са тежките фактори, които водят до ПТП и те да се наказват при ценообразуването на застраховката. Компанията "Ърнст енд Янг" прави анализ, който до няколко дни трябва да бъде готов", каза Ралица Агайн.

Похвала от ООН за ръста в туризма
в. Стандарт

Генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай поздрави в писмо министъра на туризма Николина Ангелкова за постиженията на българския туризъм.

"Със 7.9% ръст на чуждестранните туристи, посетили Вашата страна между януари и август 2017 г. и особено с увеличението с 8.1% на приема на международни туристи ние със задоволство отбелязваме най-добрия летен сезон за България през последното десетилетие“, пише до министър Ангелкова генералният секретар на СОТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още