IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оградата по границата с Турция ще се поддържа без обществени поръчки

Парламентът прие на първо четене спорните промени в Закона за обществените поръчки

13:39 | 28.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които се предвижда ремонтите и поддръжката на оградата по българо-турската граница да бъдат освободени от общия режим на обществените поръчки и да се правят с пряко договаряне. 

От текстовете в Закона за обществените поръчки ще бъдат изключени договорите за дейности, свързани с поддръжката на "инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип". Така занапред договарянето ще е пряко, предвижда приетото на първо четене със 103 гласа допълнение в Закона за обществените поръчки, предложено от ГЕРБ и Обединени патриоти. 

Против от БСП и ДПС, от "Воля" се въздържаха, предава БТА.

Единствено социалистите оспориха от трибуната промяната, най-вече с аргумента, че се дава възможност за огромна кражба и корупция. 

Целта на поправките според вносителите е да се облекчи процесът на поддържане на съоръжението и своевременно възстановяване на нарушения, причинени от различни по вид и интензитет природни бедствия или вследствие действията на трети лица.

“Временното препятстващо съоръжение е определено за стратегически обект с министерско постановление от 2017 г. и неговата експлоатация е част от системата за опазване и охрана на държавната граница. В действащия закон има специален текст, който и сега разрешава да се прави бърз ремонт, но вие искате да освободите Министерския съвет от отговорност и да натоварите областните управители, да ги превърнете в бушони”, обърна се към управляващите Крум Зарков от левицата.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия и един от вносителите, направи забележка на колегите си от опозицията, че злоупотребяват с истината, защото дебатът в комисията е продължил три часа, присъствали са и тримата областни управители, които, по думите му, са убедили народните представители в логиката на предложението.

Вицепремиерът Валери Симеонов подчерта, че мнозинството иска да поправи една грешка, тъй като при обжалване се губи много време, а оградата има "живот" и непрекъснато е подложена на природни стихии или човешко посегателство.

“През последния месец няма бежански натиск, няма и пренесени болести по добитък през границата, а на места има паднали дървета и да правим общестевна поръчка е безумие, апелирам да подкрепите това допълнение”, обърна се Симеонов към депутатите.

Той коментира, че към настоящия момент 160-те млн. евро, отпуснати ни от ЕС, все още не са използвани за поставяне на камерите по границата, защото има обжалване на поръчките, когато са по стандартния ред.

“Минали са 10 месеца, откакто оградата е изградена изцяло, фирмите досега са възстановявали щетите на добра воля, трябва да се даде възможност по регулярен ред областните управители да реагират бързо”, защити промените Валери Симеонов.

Вицепремиерът опроверга съмненията за възможност за бъдещи корупционни практики.

“Констатациите в доклада на ДАНС са направени от кабинета, не са отишли на място, не се притеснявайте, прекалено много обществен интерес е съсредоточен върху оградата”, опита се той да успокои социалистите. Симеонов подчерта в допълнение, че към сегашните областни управители до момента няма нито едно съмнение или обвинение в корупция.

Филип Попов /БСП/ обаче посочи, че законопроектът е без оценка на въздействието и е без финансови параметри, а поправката е вкарана скоропостижно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още