IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите предлагат нов модел на грижата за хората с увреждания

Нова агенция ще следи за качеството на социалните услуги, въвежда се и лиценцзионен режим за всички частни доставчици за социални услуги

09:46 | 31.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Регламентира се лиценцзионен режим за всички частни доставчици за социални услуги 

Регламентира се лицензионен режим за всички частни доставчици на социални услуги. Сега се лицензират само доставчиците на социални услуги за деца, а доставчиците на услуги за пълнолетни, независимо от вида и целевата група, само се регистрират. С въвеждането на общ режим на лицензиране на всички частни доставчици на социални услуги условията за извършване на предварителен контрол за услугите, които се планира да бъдат предоставяни, ще бъдат еднакви.

Лицензионният режим се основава на сегадействащата уредба за лицензиране на услугите за деца, като срокът на валидност на лиценза се увеличава от три на пет години. 
Въвежда се възможност за проверка на място на посочени от кандидата за лицензиране обстоятелства. За издаване и за подновяване на лиценз ще се заплащат такси, чийто размер ще се определя в тарифа, приета от Министерския съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика. 

Ще бъдат определени минимални изисквания за квалификацията на служителите

В наредбата за качеството на социалните услуги ще бъдат определени минималните изисквания за броя и квалификацията на необходимите служители, които осъществяват дейността по предоставянето на различните видове социални услуги, изискванията към осъществяваната от служителите дейност по предоставянето на различните услуги и задълженията на доставчиците за осигуряване на професионално и кариерно развитие на техните служители.

Регламентира се право на служителите, осъществяващи дейност по предоставяне на социални услуги, на въвеждащо и надграждащи обучения, както и на супервизия. Същото право се предвижда и за служителите, отговорни за насочването за ползване на социални услуги. Предвижда се доставчикът на социалната услуга да разработва програма за въвеждащо и надграждащи обучения. Въвежда се задължително наставничество на служители, които за първи път осъществяват дейност по предоставяне на социални услуги. 

Предвижда се наредба на Министерския съвет за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставянето на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет. Регламентира се утвърждаването на стандарти за работно натоварване на служителите и на етичен кодекс на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, който ще се разработва с участието на представители на общините, доставчиците и на самите служители. Урежда се и възможността за включването на доброволци при предоставянето на социални услуги и провеждане на стажове от студенти.

Нова агенция ще следи за качеството на социалните услуги 

Създава се Агенция за качеството на социалните услуги като изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика. Агенцията ще бъде създадена в рамките на щатната численост на Министерството на труда и социалната политика, която включва и второстепенните разпоредители с бюджет към министъра. Агенцията за качеството на социалните услуги ще лицензира частните доставчици и ще поддържа регистъра на доставчиците. Тя ще може да извършва и проверки на място при необходимост от установяване на обстоятелства, посочени от частния доставчик при лицензирането или от община при създаване на услуга. 

За първи път се въвежда ежегоден мониторинг на социалните услуги на национално ниво. Агенцията за качеството на социалните услуги ще го провежда и ще изготвя ежегоден анализ на състоянието и ефективността на социалните услуги, който ще включва анализ относно осигуряването на достъп до социални услуги на национално ниво, изпълнението на стандартите за качество на социалните услуги и ефикасността на вложените ресурси.

Облекчава се режима за създаване на услуги, които се финансират от държавния бюджет. Съгласно законопроекта социалните услуги, които се финансират от държавния бюджет, ще се създават само с решение на общинския съвет след предварително одобрение от Агенцията за социално подпомагане, която трябва да потвърди съответствието на социалната услуга и броя на потребителите с националната карта на социалните услуги.

Дават се възможности за сключване на споразумения между общини за предоставяне на услуги от няколко общини 

Регламентират се възможности за сключване на споразумения между общини за предоставяне на услуги на хора от няколко общини и от цялата област. Първата възможност е за споразумение за предоставяне на социални услуги на общинско ниво - когато една община предоставя социална услуга и за лица от друга община, която няма обективна възможност да създаде услугата. Втората възможност е за споразумение за предоставяне на социални услуги на областно ниво за лица от цялата област. 

Регламентират се различни режими за прекратяване на предоставянето на социални услуги. Регламентира се прекратяването на финансирането от държавния бюджет и възможността общините да предприемат мерки за осигуряване на потребностите от услугата. Регламентират се и условия за възобновяване на предоставянето на социална услуга, когато то е било прекратено поради несъответствие със стандартите за качество.

Предвидени са глоби от 1000 лв. до 10 хил. лева за неизпълнение на задълженията по закон

Във връзка с реализирането на административно-наказателната отговорност компетентният орган е Агенцията за качеството на социалните услуги. Въвеждат се минимални и максимални граници на глобите и имуществените санкции при първо и повторно нарушение. За неизпълнение от длъжностно лице на задължение по този закон, глобата е в размер от 500лв. до 1000 лева - за първо нарушение, и от 1000 лв. до 2000 лв. - при повторно нарушение.

Орган на управление на социална услуга, който не изпълни задължение по този закон и нормативните актове, приети в изпълнение на този закон, се наказва с глоба или имуществена санкция от 5000 лв. до 7000 лева - при първо нарушение, и от 7000 лв. до 10 000 лева при повторно нарушение, ако деянието не е престъпление. 

Предлага се Законът за социалните услуги да влезе в сила от 1 януари 2020 г. До 12 месеца от влизане в сила на закона частните доставчици на социални услуги трябва да се лицензират по новия ред. До 12 месеца от влизането в сила на закона е преходният период за привеждане в съответствие с новите стандарти за качество. От 2021 г. услугите ще се финансират по стандарти, определени по реда на Закона за социалните услуги.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още