IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 януари

09:25 | 04.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата: ВЕЦ-ът на Златев не е източвал водата на Ботевград
В. Сега

Язовир "Бебреш", от който черпи вода Ботевград, се ползва само за нуждите на населението и не се източва от хидроцентралата на фирмата на Васил Златев, баща на доскорошния шеф на "Лукойл" Валентин Златев. Това е установила извършена проверка от държавното дружество "Напоителни системи" по нареждане на премиера Бойко Борисов, съобщиха в петък от институцията. До проверката се стигна, след като кметът на Ботевград Иван Гавалюгов алармира, че Ботевград също е заплашен от воден режим, тъй като в язовир "Бебреш" има вода за питейно-битово водоснабдяване за още само около 6 седмици. Причините били амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи" и на тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното "ВиК-София", както и работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", която черпи повече от разрешените й количества от яз. "Бебреш".

Фандъкова узря за по-лесно въвеждане на зеления билет
В. Сега

Каня всички партии и общински съветници в Столичния общински съвет да бъдат активни и да дават предложения как да се промени механизмът за въвеждането на зелен билет от 1 лв. за цялата мрежа на градския транспорт на София. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти. Тя най-после призна, че условията за облекчението трябва да са по-гъвкави и че през тази зима действащите изисквания на няколко пъти за малко не са позволили да се въведе такъв в дни, в които са били регистрирани часове с многократно надхвърляне на нормата на фини прахови частици в атмосферата. Общинската администрация от години крие бездействието си зад наредбите, които сама приема и които може много бързо да промени. От самото регламентиране на зелен билет е ясно, че по този начин мярката е след дъжд качулка.

Акции в още 7 места за нелегален боклук от Италия
В. Монитор

Още 7 места се проверяват за нелегален боклук, внесен от Италия. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който бе на поредна обиколка из страната. Вместо на джипа, този път министър-председателят се качи на хеликоптер, за да види как върви изграждането на „Балкански поток“ край Горни Дъбник. Той показа и по въздух трасето от над 45 км. Наред с изграждането на газопровода обаче Борисов коментира и акцията в Плевен, след като преди дни в депо за отпадъци в града бяха открити 9000 тона боклук. Премиерът поздрави МВР, ДАНС и прокуратурата за акцията в Плевен, чиято цел бе да провери българската връзка с калабрийската мафия Ндрангета, която изпращала боклука у нас. „Това не е първото място, където влизат по този начин. Още на 7 места в момента се подготвя“, коментира лаконично премиерът, но не даде подробности. Въпреки това Борисов даде да се разбере, че всеки, който прави далавери за сметка на държавата и здравето на хората ще получи „своите санкции“.

Пенсионнитефондове с доходност до 8,7% 
В. Труд

Добрите резултати се дължат на поскъпването на акциите на международните пазари Вложенията в ДЦК са до 71% от активите Доходност между 3,69% и 8,74% са постигнали различните универсални пенсионни фондове (УПФ), в които задължително се осигуряват всички работещи, родени след началото на 1960 г., показват данни на Комисията за финансов надзор. Оказва се, че парите за старини в частните пенсионни фондове са донесли много добра доходност, на фона на рекордно ниските лихви по левовите депозити на граждани в банките, които вече са под 0,23% за година. Доходността на доброволните пенсионни фондове (ДПФ) е в по-широки граници и варира от 2,72% до 9,25%. При ниските държавни пенсии и застаряването на населението в страната заделяне на пари за старини чрез вноски в доброволните фондове през 2019 г. се е оказало много успешна инвестиция.

В България сградите ще издържат земетресение до девета степен
В. 24 часа

В България всички сгради, проектирани и строени след 1987 г., са изчислени да издържат до 9- а степен на 12-степенната Европейска макросеизмична скала, известна по-рано като скалата “Медведев - Шпонхойер - Карник”. Това коментираха пред “24 часа” от Камарата на инженерите в  инвестиционното проектиране и ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. Иван Марков. “България е разделена на три основни зони по сеизмичните си особености В най-слабоактивната сградите са изчислени да издържат до седма степен, във втората - до осма, а в райони като столицата, около Пловдив и в други такива сеизмично по-активни райони - до девета степен”, каза инж. Светлана Николчева от камарата. “Вярно е, че веднага след промените контролът върху строителството отслабна. Но още през 1993 г. на проектантите бе сложен допълнителен надзор - още един човек, който преглежда всеки проект специално за сеизмичната му устойчивост. На практика тя е найконтролираното нещо във всеки строителен проект, много повече, отколкото всяка друга част на проекта. Там се правят наново всички сметки и чертежи и не се допускат отклонения”, твърди Николчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още