IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България очаква да разполага с 11,43 млрд. евро по оперативните програми за 2021-2027 г.

Властите подготвят нова оперативна програма - "Образование"

19:45 | 19.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Втората цел ще се финансира от регионалния фонд на ЕС, Кохезионните фондове и Фонда за морско дело и рибарство, като включва програмата за конкурентоспособност, за околна среда, за транспортна свързаност и за морско дело и рибарство. В документа, във връзка с тази цел, се посочва, че България е най-енергоемката икономика в ЕС и изразходва 3,6 пъти повече енергийни ресурси за производство на единица БВП в сравнение със средния енергиен разход в ЕС. България е и най-въглеродно интензивната държава, най-ресурсоемката икономика, която изостава с въвеждането на кръговата икономика, със силно амортизирана ВиК мрежа, ниска степен на съответствие с изискванията на директивата за пречистване на градските отпадъчни води, необходимост от намаляване на дела на депонираните отпадъци, необходимост от модернизация на рибарския флот и пристанищната инфраструктура и т.н.

Третата цел ще се финансира от регионалния и кохезионните фондове чрез програмата за транспортна свързаност. Тук се отбелязва лошото състояние на жп инфраструктурата, изоставане в покритието с магистрали, лошото състояние на пътната мрежа, ниска степен на завършеност на основните пътища, недостатъчни инвестиции в цифрова инфраструктура.

Четвъртата цел ще се финансира от Европейския социален фонд чрез програмата за човешките ресурси, програмата за образование и програмата за храни и/или основно материално подпомагане. Изтъкват се неблагоприятните демографски тенденции, по-ниската икономическа активност на населението в сравнение със средното за ЕС, по-ниските публични разходи за образование в сравнение с ЕС, по-ниският дял на включените деца в образование в сравнение със средното за ЕС, по-високият дял на отпадащите от образование и обучение младежи в сравнение с ЕС, най-високо неравенството в разпределението на доходите в ЕС и други.

Петият приоритет ще се финансира от Европейския регионален фонд и Фонда за морско дело и рибарство чрез програмата за развитие на регионите и програмата за морско дело, рибарство и аквакултури. Тук се изтъква продължаващото задълбочаване на регионалните различия, изоставането на българските региони по БВП на човек от населението спрямо средното за ЕС, неоползотворен потенциал за развитие в различните градове и територии на страната, необходимост от по-пълноценно използване на възможностите, предлагани от устойчивата синя икономика, и т.н.

Оперативни програми

България ще има 9 оперативни програми през следващия програмен период, като нова е програмата „Образование“, която се отделя от програмата за науката. Тя се очаква да получи малко над 904 млн. евро от Европейския социален фонд.

Програмата „Развитие на регионите“ ще разполага общо с над 1,8 млрд. евро, програмата за конкурентоспособност на предприятията – 1,55 млрд. евро, околна среда – над 1,8 млрд. евро, транспортна свързаност – почти 1,9 млрд. евро, за научни изследвания, иновации и дигитализация – малко над 1 млрд. евро, развитие на човешките ресурси – над 1,9 млрд. евро, за храни – 220 млн. евро, техническа помощ – малко над 100 млн. евро, за морско дело и рибарство – 106 млн. евро.

Отделно ще функционират 12 програми за трансгранично и междурегионално сътрудничество. Пет са трансграничните програми със съседките на България, една е за Черноморския басейн, останалите са междурегионални, вкл. с регион Средиземно море. Очакван бюджет за тях не е посочен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още