IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станислава Армутлиева се отказва от номинацията за министър на културата

Липсата на култура е в основата на корупцията и ниското ниво на функциониране на демокрацията, пише тя в пост във Facebook

10:46 | 16.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Станислава Армутлиева се отказва от номинацията за министър на културата в евентуален кабинет на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Това става ясно от неин пост във Facebook.

Вчера Трифонов оттегли номинацията на Николай Василев за премиер заради множеството негативни реакции, които получи.

Днес ще има пресконференция на Тошко Йорданов, Николай Василев и други представители на „Има такъв нард“.

Междувременно ГЕРБ-СДС, БСП и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" коментираха, че няма да подкрепят предложеното от Трифонов правителство. 

Армутлиева посочва, че е била изненадана, когато от партията са ѝ предложили да стане министър на културата. „В някакъв смисъл съм рискова - не съм и никога не съм била част от нечий политически отбор, включително техния, свободолюбива съм и държа на автономността си при взимането на решения, имам ясни и категорични позиции, свързани с дълга и последователна борба за законност в защита на правата на автори, изпълнители и продуценти“, казва тя.

Тя посочва, че става свидетел на вълна от хора, които оставят бизнеса си или успешната си кариера, за да влязат в политиката с идеята да променят нейния дневен ред и съответно бъдещето на България, заради което е започнала да визуализира „най-смелите си идеи“.

„Представих си още как сядам с двамата министри - финансовия и икономическия (бяха ми представени различни имена от обявените, но да кажем, че това е „малко“ несъответствие още на старта) и намираме интелигентен и работещ механизъм трайно да увеличим бюджета за култура, да създадем условия за производство на чуждо кино у нас, силно подкрепяйки и българското, или пък с министъра на образованието – как да създадем възможност децата да имат активен досег с изкуство от малки“, пише тя.

„Представих си и как убеждаваме Нетфликс да възложи първите си български сериали, как не се отказваме по бюджетни причини от участие в Евровизия, защото е единствената сериозна платформа, на която имаме шанс да покажем потенциала на българската музика и артисти, как правим така, че българският театър да започне да стои още по-съвременно и онези, които го създават да живеят достойно и без трудно поносими компромиси и халтури, как биха се променили българската музика, присъствието ѝ в ефира и шансът за успех извън България, ако дадем възможност на нашите композитори, текстописци и музикални продуценти да обменят редовно опит с чуждите си колеги от цял свят в рамките на творчески обучения и програми“, казва още тя.

Според нея това е било уникална възможност, която да приеме, защото вярва, че „точно липсата на култура е в основата на корупцията и ниското ниво на функциониране на демокрацията и точно културата трябва да не е периферия, а достойно да стои в центъра на интересите на една държава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Добре прави тази госпожа. Редно е дори да не се е съгласявала. СЛАВИ направи ОГРОМЕН ФАЛ! Никога няма да бъде същото при него. Кой каквото си направи сам, никой не може да му го направи!Слави обяви правителство още когато не бяха представени крайните резултати, не е открито Народното събрание и никой не му е дал мандат. НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА!Не съм гласувала за него, но разчитах на някакъв разум.Оказва се, че да интервюира 3000 души за Слави не означава и да помъдрее. Той не се появи на протестите и няма монопол върху тях. Иска или не, Слави трябва да работи с другите протестни партии в и извън Парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още