IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ревизира надолу растежа на икономиката, очаква по-висока инфлация от МФ

Централната банка прогнозира 3,6% ръст на БВП и 7,5% инфлация през 2022 г. в най-новата си макроикономическа прогноза

13:08 | 31.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Кредитен растеж

Растежът на кредита за частния сектор се очаква да се ускори до 8,2% на годишна база в края на 2021 г. (4,5% през декември 2020  г.) главно под влияние на силното нарастване на кредита за домакинства и най-вече на жилищните кредити. Ниските нива на лихвените проценти по кредитите и благоприятните перспективи за пазара на жилища в условията на висока ликвидност и запазващ се приток на привлечени средства в банковата система допринасят за продължаващо ускоряване на годишния растеж на кредита за домакинства.

През периода 2022–2023  г. БНБ прогнозира известно забавяне на кредитната активност, което отчасти ще отразява предвижданото забавяне в темпа на растеж на частното потребление в реално изражение. Допълнителни фактори, които се очаква да имат потенциален ограничаващ ефект върху растежа на кредитите от страна на предлагането, са обявените от БНБ увеличения на антицикличния капиталов буфер от 0,5% на 1%, в сила от 1 октомври 2022  г., и от 1% на 1,5%, в сила от 1 януари 2023  г., както и въвеждането на нови регулаторни мерки, свързани с минималните изисквания за собствен капитал и приемливи задължения (MREL) на кредитните институции.

Същевременно прогнозираната висока инфлация през тази година в съчетание с все още ниските лихвени проценти по кредитите и с продължаващото повишение на цените на жилищата ще стимулират търсенето на заеми от страна на домакинства.

При кредита за фирмите прогнозата на централната банка е да се запази тенденцията към плавно ускоряване на годишния растеж в съответствие с очакваното нарастване на частните инвестиции.

Депозитите на неправителствения сектор в банковата система ще продължат да нарастват през прогнозния хоризонт, но ще следват тенденция към постепенно забавяне. Тази динамика ще отразява въведените от част от търговските банки такси за съхранение на парични средства над определен размер, както и отрицателните реални лихвени проценти по депозитите. В условията на продължаващо повишение на доходите, но и на цените, част от ликвидните средства ще се използват за потребление или ще се инвестират в алтернативни спестявания.

Рискове в макросредата

В БНБ преценяват рисковете по отношение на прогнозата за растежа на БВП като балансирани за 2021 г., а за 2022 и 2023 г.  допускат, че съществуват рискове за реализиране на по-нисък растеж спрямо този в базисния сценарий.

Основни рискове за 2022 и 2023 г. са възможно отлагане на изпълнението на инвестиционни проекти, финансирани с национални средства, по-бавен от заложения в прогнозата темп на усвояване на средствата по европейски програми, както и забавено изпълнение на инвестиционните проекти от Националния план за възстановяване и устойчивост спрямо времевия профил, заложен в базисния сценарий.

Друг основен риск е свързан с реализиране на по-висока инфлация спрямо базисния сценарий, което би оказало допълнителен негативен ефект върху прогнозираните реални доходи на домакинствата и би влошило в по-голяма степен нагласите на икономическите агенти. Това би довело до по-ниска оценка спрямо базисния сценарий за размера на частното потребление и инвестиции.

Пред реализирането на прогнозата за инфлацията за целия прогнозен хоризонт съществуват рискове за по-силно нарастване на цените спрямо базисния сценарий. Такива рискове могат да се реализират при по-продължително и по-голямо покачване на цените на суровините на международните пазари от това, което предполагат технически конструираните към 17 декември 2021 г. външни допускания в текущата прогноза.

Друг риск за реализиране на по-висока инфлация произтича от възможни промени в цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулирания пазар след изтичане на въведения от правителството през декември 2021 г. мораториум върху цените на тези услуги със срок на действие до 31 март 2022 г.

В най-новата си прогноза БНБ пресмята, че удължаването или разширяването на обхвата на въведените от правителството мерки за компенсиране на фирмите за цените на енергоизточниците след първото тримесечие на тази година е предпоставка за реализирането на по-ниска инфлация спрямо заложеното в базисния сценарий на прогнозата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още