IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се забави ли президентът с връчването на мандатите?

Партиите трябва да заложат на личната комуникация с избирателите на място, съветва проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател в НБУ

13:42 | 11.07.22 г.
Ще се забави ли президентът с връчването на мандатите?

Той не се нае да определи колко, кои и в каква пропорция нови партии ще влязат в следващия парламент, но съветва партийните лидери да имат лична комуникация с избирателите, макар това да е много трудно и да не е за всеки.

„Имаме заявки за възможност за предизборна коалиция и това е най-честният подход към избирателите, посочи той, визирайки „Продължаваме промяната” и „Демократична България”.

Според него най-накрая предстои „Продължаваме промяната” да се конфигурира като партия, за да може да взима мандати самостоятелно, както и да направи своите структури в страната. „Това е особено важно за средносрочен и дългосрочен план на развитие и изобщо на политическата партийна система в България“, смята проф. Стоянов.

По думите му, в последните 10-12 години българските граждани и избиратели бавно и полека бяха отчуждавани от институциите, така че да се достигне до момента, в който да изпитват почти крайно недоверие към тях, към държавността и към представителите си в парламента.

Проф. Стоянов коментира и поведението на активните избиратели, които се лутат поради факта, че доверието в партийната система е счупено и „вече имаме поизтъркани лидери”.

Той смята, че лидерите могат да установят контакт с избирателите си чрез динамична, откровена, лична комуникация и потвърди, че все по-належащо е да се ползват дигитални платформи и медии, най-вече в контакта с младите хора.

„Като се вземе предвид демографската характеристика на българското население обаче, онзи, който иска в крайна сметка да победи другите, трябва да общува директно с най-активните хора, които ходят на избори и това са по-скоро възрастните хора“, съветва политологът и смята, че не трябва да се залага толкова много на дигиталното, колкото на говоренето лично с избирателите на място. – Това е много трудно и не е за всеки. Изисква се изключителен финансов ресурс и време.” 

Кои са политическите сценарии за бъдещето на България? С кои теми се спекулира? Липсва ли говоренето за идеи и сблъсък на идеологии? Отчуждиха ли се българските граждани от институциите? Защо популизмът в България се различава от този в Европа? Къде са нюансите и какви са посланията?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още