IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира 2-годишни ДЦК за 35 млн. лв. при исторически ниска доходност от 2,11%

Спредът спрямо базовите германски облигации се е понижил до 186 базисни пункта спрямо 216 след предходния аукцион от 6 февруари

10:03 | 27.03.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ пласира 2-годишни ДЦК за 35 млн. лв. при исторически ниска доходност от 2,11%

Вчера (26 март) Министерството на финансите е преотворило за втори път от началото на годината емисията 2-годишни ДЦК, които са най-краткосрочният матуритет от емитираните книжа през 2012 година, съобщиха от ведомството.

МФ е предложило за продажба ДЦК с номинална стойност 35 млн. лв. при направени поръчки за 92,6 млн. лв., като регистрираният коефициент на покритие е 2,7. За сравнение на предходния аукцион, проведен на 06.02.2012 г., търсенето количество ДЦК бе 84,75 млн. лв. при предложено количество от 20 млн. лева, или покритие от 4,2 пъти.

Резултатът затвърди отчетливата тенденция за намаляване на доходността от началото на емисионната година. Среднопретеглената годишна доходност на всички заявени поръчки е 2,23% при 2,51% на аукциона, проведен на 06.02.2012 година. Намалението от 28 базисни точки е постигнато на фона увеличения обем на предложените за продажба книжа, посочват от МФ.

Среднопретеглената одобрена годишна доходност е 2,11%, при 2,36% на предходния аукцион. Постигната доходност по емисията е исторически най-ниската регистрирана за български лихвоносни държавни облигации, констатират от финансовото министерство.

Тя е съизмерима с доходността на евровите облигации със сходен остатъчен матуритет на държавите от еврозоната и е значително  под доходността на облигациите, деноминирани в национална валута на Турция (9,41%), Румъния (5,99%) и Полша (4,54%). Друга изключително положителна индикация е стесняването на спреда спрямо базовите германски федерални облигации до 186 б.т. при 216 б.т. на предходния аукцион, изтъкват от МФ.

Всички първични дилъри на ДЦК са участвали на проведения вчера аукцион, като освен традиционно силния интерес на банките към краткосрочния сегмент на дълговата крива, е бил регистриран интерес от страна и на пенсионни и инвестиционни фондове. Разпределението на инвеститорската база за одобреното количество е както следва: банки - 70%, инвестиционни и гаранционни фондове - 19% и пенсионни дружества - 11%, уточняват от ведомството.

Това е четвъртият пореден аукцион през месец март 2012 година, на който се наблюдава рекордно понижение на доходността.  През текущия месец Министерството на финансите предложи за продажба емисии от целия спектър на дълговата крива - 2, 5, 7 и 10,5 години, деноминирани както в лева, така и в евро. Обезпечаването на целия матуритетен спектър чрез предлагането на ДЦК с разнообразни характеристики спомогна за изграждането на високоликвидна бенчмарк крива на българските държавни облигации, посочват от МФ.

Резултатите свидетелстват за увеличаване на доверието и интереса от страна на участниците към аукционите за продажба на ДЦК, като недвусмислено доказателство за сигурността на инвестициите в българските суверенни облигации. Политиката на емитента по управление на дълга е насочена към предлагане на ДЦК във всички матуритетни сегменти, с цел покриване в максимална степен на заявените очаквания от страна на инвеститорите и създаване на възможност за диверсифициране на инвеститорската база, заявяват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Не става въпрос толкова за доверие, а за абсолютна липса на инвестиционни алтернативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Значи в тази клета страна няма никакви други възможности за инвестиции щом хора и фирми влагат парите си при тази мижава ценаМъка и трагедия!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Billy
преди 12 години
Как ще набереш 1,6 млрд. на вътрешен пазар е въпроса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Още ли някой смята че трябва непременно да се излезе на външните пазари за погасяване на дълга ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още