IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от хазарт през 2014 година ще бъдат над 135 млн. лева

Хазартните компании са коректни и ще подават данни за получени залози и изплатени печалби, смята Йордан Цонев

16:10 | 21.11.13 г.
Приходите от хазарт през 2014 година ще бъдат над 135 млн. лева

Според него, ако се запазят сегашните правила, приходите от хазарт в бюджета ще намалеят с 21,7 млн. лева.
На въпрос на Владислав Горанов от ГЕРБ вносителят беше категоричен, че не се „отваря вратата“ за неясни хазартни сайтове у нас, защото при лицензиране дейността на компаниите по-лесно се контролира. Цонев не се съгласи и с оценката на Министерството на финансите и прогнозира поне 40 оператора да се регистрират у нас, а не само 4.

Своите притеснения по отношение на приходите от онлайн операторите изрази и депутатът от „Коалиция за България“ Георги Кадиев. Той предложи връщане на ставката от 10% върху оборота на компаниите, вместо сегашната усложнена схема и допълни, че много трудно ще се контролират изплатените печалби. Цонев обясни, че големите компании за залози са „коректни“ и техните софтуерни продукти следят всички парични потоци – получени залози и изплатени печалби, и ще подават информация към Националната агенция по приходите (НАП).

Вносителят беше категоричен също така и че ставка от 10% върху оборотите също е много висока и няма да доведе до „осветляване“ на хазартния сектор.

Менда Стоянова, която беше председател на бюджетната комисия в 41-то Народно събрание, посочи и увеличените възможности за рекламиране на хазартната дейност, залегнали в промените на закона. Според нея това може да доведе до „зарибяване“ на младите хора. В закона е предвидена възможността същността на хазартните игри да бъдат обяснени с рекламни текстове, като притесненията са, че така игрите ще изглеждат много привлекателни. За Йордан Цонев обаче и в момента хазартните игри се рекламират.

Стоянова посочи още, че санкциите в закона, колкото и сериозни да са те, трудно ще бъдат налагани, защото трудно ще бъде идентифициран собственикът на хазартните сайтове. 

От игралната индустрия пък защитиха оставането на т.нар. черен списък на нелицензираните оператори, защото така играчите ще бъдат по-добре защитени. Големите сайтове не могат да си позволят измами, но много сайтове са регистрирани в офшорни зони и трудно се изяснява собствеността им, коментира Александър Тумпаров от Българската асоциация за хазартни и развлекателни игри.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още