IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гечев: Едностранна промяна на лихвите по кредити няма да има

В проектопромените в Закона за потребителския кредит обаче не е предвиден таван за лихвите на бързите кредити, обясни червеният депутат

08:42 | 31.01.14 г. 21
Гечев: Едностранна промяна на лихвите по кредити няма да има

Едностранна промяна по отношение на лихвите по кредитите няма да има, а договорите ще бъдат ясни и с еднакъв шрифт на всички части, съобщи в ефира на Нова телевизия червеният депутат Румен Гечев.

Вчера в деловодството на Народното събрание бяха внесени и дългоочакваните промени в Закона за потребителските кредити. В тях все пак са предвидени три възможности за едностранна промяна на условията по кредита – ако това е предвидено в договора, ако обстоятелствата са обективно обосновани и не зависят от волята на кредитора и при нищожни уговорки в договорите.

Текстовете предвиждат още и малките кредити, под 400 лева, също да бъдат регулирани от закона. Обещаният таван на лихвите на бързите кредити обаче не е предвиден.

За тези институции обаче ще има сериозен контрол и лицензиране, а ако парламентът реши – може да има и лимит на лихвите, уточни днес Гечев.

В предложените промени е вписана хипотезата и за фалит на кредитополучателя и невъзможност той да плаща задълженията към банката. Ще има вариант при подписване на договора на потребителя да няма задължения при този случай, а банката ще бъде овъзмездена само с ипотекираното жилище. Според Румен Гечев при този случай лихвата ще бъде по-висока заради по-големия риск.

Остава обаче и вариантът, работещ в момента – при невъзможност за плащане банката получава ипотекираното жилище, а кредитополучателят дължи разликата. „Потребителите ще трябва да преценят дали да изберат по-високата лихва, но по-сигурният вариант при невъзможност за плащане”, допълни Гечев.

Промяна се прави и по отношение на таксите за предсрочно погасяване на ипотечни кредити. След плащането на 12 вноски по кредита, такава такса няма да се налага. „Това означава, че след 1 година потребителите могат да рефинансират кредитите си от друга банка, ако лихвата е по-ниска”, обясни Гечев и допълни, че така банките ще работят на пазарен принцип и ще се конкурират помежду си.

На пазарен принцип ще се определят и лихвите – единият компонент от лихвата вече няма да се определя от Управителния съвет на банката, а от LIBOR, EURIBOR или SOFIBOR. В предложенията за промяна е включена още една възможност, която не беше дискутирана досега – показател на БНБ или Националния статистически институт, като например инфлацията.

Сред авторите на проекта за промени в Закона за потребителския кредит са Румен Гечев и Йордан Цонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Моля вижте интервюто, което се цитира в статията. Г-н Гечев не знам по какви критерии е "икономист", но той има знания по тази "наука", колкото аз имам по хирургия. Целия му изказ беше "блаблабла, Европейски Съюз (за тежест), блаблабла Европейски Изисквания (пак за тежест)" и в крайна сметка каза, че нито ще ограничат лихвите по кредитите до 400 лв, нито ще натиснат банките за обезпеченията по жилищните кредити. Имаше нещо от сорта на "Банките ще ви предложат 2 варианта при подписване на договор за кредит, от който единия е сегашния(!), а другия някакъв с по-висока лихва, че някога ако фалирате, като ви вземат апартамента, да не ви искат повече пари. (това е застъпено в статията, но ако някой може да избира между ниска и висока лихва коя ще избере?? и ако реша, че някой ден няма да мога да плащам и ще остана без жилище (което е решение в основата да избереш "другия" вариант), ЗАЩО ще вземам кредит изобщо И ТО НА ПО-ВИСОКА ЛИХВА!?) Т.е. тоя новия вариант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още