IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната правна комисия прецизира текстовете за банковите слухове

Понятието "внасяне на смут и страх" няма да присъства в текстовете на Наказателния кодекс, касаещи разпространение на невярна информация за банките

17:15 | 22.07.14 г. 2
Парламентарната правна комисия прецизира текстовете за банковите слухове

Парламентарната правна комисия прие на второ четене промените в Наказателния кодекс, които предвиждат наказания за разпространение на невярна информация за банките и финансовите институции.

В окончателния вариант на НК, който трябва да бъде гласуван в пленарната зала, е записано, че „който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, или да причини вреда другиму, разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банка или на финансова институция, и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години“.

Когато от това деяние са настъпили значителни вредни последици или е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.

Преди дни депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, според които за разпространяване на заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години. Ако слуховете са причинили значителни вреди или значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева, реши парламентът на първо четене.

В гласуването на текстовете на второ четене отпаднаха „широките понятия“ като „внасяне на смут и страх“, обясни председателят на правната комисия Четин Казак. Текстовете няма да позволят широко тълкувание и ще имат превантивната полза, коментира той и допълни, че ако ГЕРБ влезе в пленарната зала, евентуално биха били подкрепени и техните предложения.

Измененията в Наказателния кодекс бяха одобрени с гласовете на ДПС и БСП, а ГЕРБ спазиха заканата си и не участваха в заседанието на комисията. В заседанието не участваха и депутатите от „Атака“, които бойкотират работата на парламента в продължение на месец.

Между първо и второ четене беше направено и още едно изменение на първоначалните текстове. Депутатите решиха, че ще има и сурови санкции за длъжностните лица, които не предоставят информация, която трябва да дадат според нормативните актове, или пък предоставят невярна такава.

Предложението за това дойде от Янаки Стоилов от БСП, а зад него освен съпартийците му застанаха и представителите на ДПС.

Ако от дейността на длъжностното лице са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 7 до 10 години и глоба от 20 до 50 хиляди лева, реши още правната комисия по предложение на Хамид Хамид от ДПС.

Първоначалното предложение, направено от Янаки Стоилов за това престъпление, предвиждаше наказанието да е от пет до десет години затвор и глоба от десет до тридесет хиляди лева.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
Тия *** няма да мирясат, докато не ги изметем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Значи който разпространи информация от която МОЖЕ да стане лошо (но може и да не стане) влиза в затвора, а банкер, който укрие или даде грешна информация влиза в затвора САМО ако СА настъпили значителни вредни последици. Защо така пак двоен стандарт?? И то в полза на тези дето се издъниха?! Кое е по-опасно - разпростанение на невярна информация (която по принцип не би трябвало да може да навреди особено) или умишленото криене на информация??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още