IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 3 години ще продължава процедурата за финансово оздравяване на общини

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за публичните финанси

13:19 | 11.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 3 години ще продължава процедурата за финансово оздравяване на общини

От една до три години ще трае процедурата за финансово оздравяване на закъсали общини. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за публичните финанси, предложени от Министерския съвет. В гласуването участваха 132 народни представители, от които 101 бяха "за", 23 - "против", а осем се въздържаха, предаде БТА.

С промените се въвежда ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини и предприемането на мерки с цел постигане на устойчивост и стабилност на местните финанси. С новите текстове се дефинират условията, при които ще се смята, че дадена община е с финансови затруднения.

Когато се установят такива условия, кметът ще трябва да уведоми общинския съвет и да предложи откриване на процедура за финансово оздравяване. 

Общинският съвет ще може да възложи на кмета да направи искане до министъра на финансите за финансово подпомагане под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет.

Предвижда се бюджетите на общините с открита процедура за финансово оздравяване да се съгласуват предварително с министъра на финансите.

Според промените Министерството на финансите ще публикува ежемесечно официална информация за дълга и гаранциите на подсектор "Централно управление".

По време на дебатите в пленарната зала от "БСП лява България" заявиха, че не подкрепят законопроекта. Според Румен Гечев с промените се дават изключителни права на министъра на финансите, които са субективни.

Даваме изумителни, субективни права на министъра да наказва или да награждава определени общини, коментира той. Според колегата му Манол Генов няма анализ за състоянието на общините. С промените се нарушава Конституцията и принципът на децентрализация на общините, смята Иван Иванов от БСП.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт отбеляза, че е съгласен с БСП, че не трябва да се концентрира толкова много власт в ръцете на финансовия министър. По думите му обаче законопроектът е необходим. Байрактаров призова да се помисли как текстовете да се подобрят между първо и второ четене.

Румен Христов от Реформаторския блок заяви, че законопроектът е много важен и групата го подкрепя.

Георги Ковачев от БДЦ пък поиска цялостно преразглеждане на законопроекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още