IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екофин потвърди: България трябва да приключи стрес тестовете на банки до 2017 г.

Брюксел очаква и подобряването на събираемостта на данъците и намаляването на сивия сектор у нас

15:59 | 12.07.16 г.
Екофин потвърди: България трябва да приключи стрес тестовете на банки до 2017 г.

До края на 2016 година България трябва да приключи тестовете за устойчивостта на банковата система и оценката на качеството на активите на банките. Това беше потвърдено от Съвета на министрите на финансите, става ясно от съобщение на Съвета.

Препоръката към страната ни беше отправена като част от процедурата на Европейския семестър. Тя вече беше одобрена от лидерите на страните от ЕС по време на заседанието им на 29 юни.

Освен на банковата система властите у нас трябва да направят и оценка на застрахователния сектор и на активите на пенсионните дружества.

През 2016 година и през 2017 година страната ни трябва да постигне и годишна финансова корекция от 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), да подобрява събираемостта на данъците и да намали дела на сивата икономика, включително и недекларирания труд.

От Брюксел очакват от нас още и да подсилим социалното подпомагане, предлагането на качествено образование за групите в неравностойно положение и да разработим активни политики за дългосрочно безработните.

България получи и препоръка за реформи в правната уредба, свързани несъстоятелността, да се повиши капацитетът на съдилищата в тази насока, както и да бъде ускорено въвеждането на електронни обществени поръчки.

Тези препоръки са свързани с анализа на ситуацията у нас. От Брюксел коментират, че заради „случаи на неразумни бизнес практики във финансовия сектор, особено в банковия сектор, съчетани с неефективен надзор“ е биласъздадена подходяща среда за натрупване на дисбаланси.

Затова и цялостното извършване на започнатите неотдавна прегледи на банковия, застрахователния сектор и на сектора на пенсионните фондове по прозрачен начин и в съответствие с най-добрите международни практики, както и предприемането на необходимите последващи действия ще засилят доверието във финансовия сектор.

Освен това непрестанните усилия за подобряване на финансовия надзор, както в банковия, така и в небанковия сектор, ще играят важна роля за укрепването на финансовата система, така че тя да може да осигурява поддръжка на започващото макроикономическо възстановяване, посочват още европейските чиновници.

Нестабилните политики и липсата на доверие в основни обществени институции като съдебната власт представляват значителни фактори, възпиращи инвестициите в българската икономика, пише още в анализа.

Според Брюксел бавното осъществяване на реформите на публичната администрация и реформите в специфични сектори като научните изследвания, иновациите и енергетиката затрудняват подобряването на инвестиционния климат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още