IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене в парламента

Предложеният проект обаче беше разкритикуван по редица параметри - липса на реформи, вратички за корупция и отсъствие на ефективност от повишените разходи

13:52 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. мина на първо четене в парламента, обстрелван и критикуван по всичките си параметри. Дебатът прерасна от дискусия по конкретните предложения към промяна на здравноосигурителния модел и системата на здравеопазване. В крайна сметка депутатите приеха проекта с 98 гласа „за“, 51 „против“ и 5 „въздържал се“.

Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, първа взе думата в дебатите по бюджета на НЗОК. Тя апелира към национална отговорност и здрав разум на всички партии по приемането на предлагания проект за бюджет, за да не се допусне “бюджетна вакханалия в здравната система”. По думите й предлаганата здравна сметка гарантира финансова стабилност на здравноосигурителната система и възможност всяко следващо управление да провежда реформи съобразно партията, която представлява. За нея бюджетът е по-добър от предходния и дава възможност за развитие на здравноосигурителния модел. 

Парите на здравната каса за 2017 г. възлизат на 3,452 млрд. лв. Дариткова обясни по какви пера са допълнителните над 247 млн. лева. Повече средства в сравнение с проекта за миналата година са предвидени за извънболничната помощ – с 19,9 млн. лева, с 10 млн. лв. за специалистите, с 24 млн. лв. за дентална помощ. Освен това са предвидени повече пари и за лекарства - с 47 млн. лв., и за болници – със 114,2 млн. лв.

Повечето средства ще позволят ранно диагностициране и профилактика на заболяванията, което кореспондира с целите на здравната концепция на министерството, посочи Дариткова. Ще се даде възможност за по-голям достъп до направления и до повече медико-диагностични дейности.

Дариткова възрази срещу предложението в проектобюджета 90 на сто от резерва на касата да отива за лекарства и за болнична помощ. Въвеждането на това ограничение ще затрудни дейността на касата и ще доведе до невъзможност за финансиране на първичната и специализирана извънболнична медицинска помощ, затова ГЕРБ ще предложи отпадането на този параграф до второ четене.

Като най-спорен текст Дариткова посочи въвеждането на предварително изпълнение по прекратяване на договорите с болниците при обжалване на актовете. Дариткова смята, че това може да наруши конституционното право на здравно осигурените и достъпна медицинска помощ, нарушават се допълнително и правата на болниците, защото при възможност за обжалване могат да претендират за нанесени вреди и пропуснати ползи, посочи тя. От ГЕРБ предлагат да остане старата разпоредба за прекратяване на договори след преценка на всеки конкретен случай, а не автоматично да се смята, че всички са в нарушение. Следва да укрепваме доверието в системата, а не внушението, че се вършат престъпления в системата, каза Дариткова.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че ще подкрепи предлагания проект за бюджет, но посочи слабостите му. Трябва за пореден път да се подкрепи сметка само в стойностно изражение без приложенията в натурални показатели, което е порочна практика през годините, липсва оценка на ефективността на предходния бюджет, посочи депутатът.

Относно заложеното увеличение на разходите в бюджета на здравния фонд Байрактаров каза, че настоява за ръст на парите за извънболнична помощ като начин за намаляване на разходите в болничното лечение. Безумно е решението за предварително изпълнение, което е чиста саморазправа с определени болници, каза депутатът. Този текст е "бухалката" за рекет и за отстраняване на неудобни лица, заяви от трибуната депутатът.

Семир Абумелих от ГЕРБ посочи, че парите са повече, но никой не е доволен – лекари, пациенти, политици. Изобщо философията на системата у нас е сбъркана, заяви той. И разкритикува, че разговорът за здравеопазването е останал капсулиран в рамките на политическите сили и не се е стигнало до консенсус по важните здравни проблеми между всички партии. "Всеки говореше срещу всеки, празни приказки за нищо. Резултатът е нищо", каза депутатът.

Най-остро той разкритикува, че се залага Надзорният съвет на касата да решава сам как да харчи парите – 3,5 милиарда лева, и определи това като безхаберие. Той попита къде е икономическата логика този, който харчи парите, да си определя как да ги харчи. Това задължително трябва да се промени, категоричен бе той, защото по думите му е "врата, отворена за злоупотреби". Нужни са мерки за прозрачно разходване на средствата на платците, каза депутатът.

Той се обърна и към бъдещия министър, независимо кой ще бъде той: "Тази система не работи вече, стара е, моделът е стар, но потребителите вече искат все по-качествено здравеопазване и това е новата реалност. Затова демонополизацията на касата е решението – не е лошо нещо", заяви депутатът.

По думите му следващото Народно събрание трябва да намери надпартиен консенсус по здравните проблеми на нацията. Относно предложението за затварянето на болници без съдебно решение той каза, че е поредното доказателство, че системата не може да работи и определи мярката като бухалка.

Емил Райнов от БСП каза, че в приходната част бюджетът е подценен, което значи, че ще има повече приходи, които обаче ще бъдат разпределяни еднолично от надзора на Касата, което е доста притеснително. Относно разходите той посочи, че с тези 247 милиона лева "баламосваме хората" и се цели да се покрие дупка от 440 милиона лева.

Последна актуализация: 07:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още