IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на просрочени задължения се завръща на нивата отпреди пандемията

През 2020 г. над 30% от потребителите са били в реална невъзможност да плащат, а в края на 2021 г. техният дял пада на 14%, твърдят от Frontex International

08:33 | 03.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пазарът на просрочени задължения се завръща на нивата отпреди пандемията. Потребителите успяват да изплащат по-голям среден размер, а делът на тези, които не покриват вноските си, намалява, показват данни на Frontex International.

През 2020 г. 23,6% от пълните погасявания са след поискана и направена отстъпка, докато през 2021 г. този тип плащания пада до 10,2%. Това е недвусмислен знак за финансово стабилизиране на потребителите, посочват от компанията.

„След изтичането на мораториума върху потребителските кредити станахме свидетели на разумно потребителско поведение и стремеж на клиентите да се справят успешно със задълженията си. През 2021 г. плащанията нарастват и като абсолютен, и като среден размер, а хората все по-рядко прибягват до отстъпки, за да погасят изцяло своите кредити. В резултат от приключването на мораториума клиентите си дадоха сметка, че имат задължения, които рано или късно трябва да бъдат погасени. Може да се каже, че на този пазар пандемичната криза за физическите лица е приключила”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на Frontex International, цитирана в прессъобщение от компанията.

Според изследването през 2020 г. над 30% от потребителите са били в реална невъзможност да плащат, докато към края на 2021 г. техният дял пада на 14%.

ф1 ф1

По думите на Димитрова немалко потребители бързат да изчистят задълженията си, за да си осигурят добро кредитно досие. Това им позволява да изтеглят нов заем от банка на изгодните в момента условия.

По данни на Frontex International средната вноска, която правят клиентите през януари 2022 г., е с около 13% по-висока спрямо ноември 2020 г. Най-значителни вноски правят жителите на Варна, Добрич и Смолян, а най-малко съумяват да погасяват в Монтана, Русе и Хасково.

ф2 ф2

Нараства и средният размер на задълженията в страната, който към настоящия момент е 2682 лева при 2218 лева в края на 2020 г. Варна отново води класацията на градовете с най-съществен среден дял на необслужваните вземания – 3732 лева. Най-малка е тази стойност в София-област – 1900 лева. По отношение на броя нередовни платци след София-град се нареждат Пловдив, Варна, Враца, Монтана, Плевен, Стара Загора. Потребителски кредити, ипотеки и кредитни карти са основните продукти, които формират общият обем на необслужваните заеми, сочат още данните на компанията.

Според проучването мъже са повечето потребители в просрочие у нас – 60% от всички.

Хората между 40 и 49 години формират най-голямата група клиенти както като брой, така и като общ обем непогасени задължения. Най-скромен дял имат младите потребители – тези до 29 г. с 4,79% от всички, както и хората над 70 години – 6,56%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още