IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Виртуалните светове и блокчейн са част от иновационните хъбове на много банки

Дигитализацията на финансовите институции се диктува единствено и само от клиента, посочи Ани Филипова

20:40 | 27.05.22 г.
<p>
	<em>Изображение: Investor.bg</em></p>

Изображение: Investor.bg

Дигитализацията на банките се диктува единствено и само от клиента. Банките ще трябва да могат да опосредстват както реалния, така и виртуалния свят и връзката между тях – метавселената и блокчейн са вече в иновативните хъбове на повечето банки. Този коментар направи в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Ани Филипова, банкер и бивш главен оперативен директор Treasury and Trade Solutions в Citi Asia Pacific.

За пример тя даде инвестиционната банка JP Morgan, която вече има блокчейн система, свързваща 380 банки за размяна на информация. „Но за да се използва ползотворно блокчейн технологията, тя трябва да бъде приета навсякъде. В противен случай ползата за потребителя няма да е пълноценна“, подчерта Филипова. 

Банкерът напомни, че чат-ботовете стават много популярни, но потвърди, че проблемът при тях е че трябва да се обучат. „Те не се доставят обучени и има много работа, за да се вкарат всички данни и чат-ботът да реагира адекватно“, посочи Филипова и потвърди, че във всички технологии трябва да се вкарат много данни, за да могат те да обслужват клиента правилно.

По думите ѝ, целта е клиентът  да получи бързо и по лесен начин всички банкови услуги.

„Процесът трябва да е автоматизиран и всеки да може да банкира отвсякъде. Вече е възможно прехвърлянето на пари от сметка в сметка да става и за три секунди“, даде пример тя.

Според Филипова клиентът е този, който определя, той иска да има удобство, да прави всичко от вкъщи.

„Сега навлизаме в нов етап и с идването на нови технологии това, което може да се направи, е необозримо. Това, което следва, е все по-лесно обслужване и все по-лесен достъп до всякакви услуги. Самите клиенти ще го търсят и вратата е отворена за много повече нововъведения”, убедена е тя.

Що се отнася до мястото на човешкия капитал в банките и дали той ще бъде заменен от новите технологии Филипова изтъкна, че ако използваме изкуствен интелект, някой трябва да го обучи и след това да провери дали прави това, което искаме.

Как ще се преквалифицират служителите в банките за позициите на бъдещето? Може ли да се разчита на дигиталните пари? Каква ще е ролята на банките във виртуалните светове и как ще изглежда банковият клон на бъдещето може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още