IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем от новите държави в ЕС пред референдум, не искат в еврозоната?

В договорите за присъединяване към Общността на тези държави, сред които е и България, има условие за задължително приемане на единната валута

12:21 | 13.09.11 г. 6
Седем от новите държави в ЕС пред референдум, не искат в еврозоната?

Седемте държави членки на Европейския съюз (ЕС), които се присъединиха към Общността в периода 2004 – 2007 г., изразяват загриженост заради задължението им да приемат еврото съгласно договорите им за присъединяване.

Вероятно в тези страни, сред които е и България, ще се проведе референдум с оглед промяна на условията по договорите, пише електронното издание EurActiv.com.

Освен България, в списъка с новите държави членки на ЕС са Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Румъния. Словения, Малта, Кипър, Словакия и Естония, които също се присъединиха към Еврообщността в периода 2004 – 2007 г., вече приеха единната валута.

Според седемте държави обаче еврозоната ще се превърне в много различен съюз, който ще наложи все по-голяма фискална, икономическа и политическа конвергенция.

Преди дълговата криза да обхване европейския валутен съюз, някои от новоприсъединените държави бяха близо до изпълнението на Маастрихтските критерии за влизане във валутното обединение на Европа. Полша и България, например, имаха амбициозни планове за бързо приемане на единната валута. 

Напоследък обаче полски дипломати нееднократно заявиха, че страната им се е отказала от плановете за бързо влизане в еврозоната, докато не стане ясно какво ще е бъдещето на единната европейска валута.

Наскоро чешкият президент Вацлав Клаус, известен като един от най-големите евроскептици, каза, че валутното обединение на Стария континент е „провал“ и че неговата страна би трябвало да потърси изход от задължението да приеме еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Това което може да се каже към момента е, че за Италия е вероятен "гръцки сценарий", а за Франция - "ирландски". Главните виновници, които са наливали най-безотговорно пари на Гърция, Ирландия, Португалия и други закъсали длъжници, са големите френски и германски банки, плюс подгласнички от Холандия, Великобритания и още няколко богати държави. Щом изпищяха, че имат несъбираеми кредити за стотици милиарди, техният проблем се превърна в проблем на собствените им правителства, които усетиха риск от дестабилизация на националните си икономики, както и на еврозоната в цялост.Е то анализът е повече от ясен. Този финансов и икономически модел, по който се случват нещата в момента няма бъдеще - това е класическа финансова пирамида, която е стигнала предела си на разширение. Предстои разпадане, писъци на излъганите, а тези с печалбите ще се снишават и ще гледат да изкупят на безценица каквото могат. Освен, ако не им бъде потърсена сметка за стореното. Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука. Обаче сервитьора сега ще идва със сметката. С бияча зад него !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Твоя проблем се решава много лесно -с образователен и имуществен ценз.Да видим тогава кой ще ни уОправлява .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Аз лично не искам да бъда управляван - добро, лошо, решението искам да го взема сам, щом ще нося последствията след това. С това си изказване ти току що се отказа от правата си, за да не би ромските братя да объркали нещата. А какво ще стане, когато управляващите са по-загрижени за собственият си интерес, отколкото за този на народа, тогава какво би предпочел - те да взимат решенията вместо теб или да си пробваш късмета с ромските братя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
първи стъпки
преди 12 години
Нали смисълът на правителството е да управлява, разбира се, че НЕ трябва да има референдуми за сложни неща! Или искате ромските братя например да решават дефицита на страната ни, или кога да се пенсионираме /пенсионната реформа/ и т.н.и т.н. Ако някой смята себе си за толкова компетентен нека просто да СЕ ДОКАЖЕ и влезе във властта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
promanbg
преди 12 години
Абсолютно си прав, но явно в EurActiv.com все още не са наясно с нашите реалности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Тъз новина от кой пръст си я изсмукаха. У нас референдуми се провеждат само по маловажни въпроси. Никой няма да на пита дали искаме или не искаме нещо дето се решава на международно ниво а наще политици само го приемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още