IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Европа едва ли ще достигне дълговите равнища от преди кризата до 2030 г.

Световната банка рогнозира слаб икономически растеж на стария континент до 2016 г.

21:26 | 24.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
 СБ: Европа едва ли ще достигне дълговите равнища от преди кризата до 2030 г.

Европа има малки шансове за бързо икономическо възстановяване, дори ако надвисналата рецесия се окаже не толкова тежка,  предупреди днес Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Освен това тя е изправена пред слаб растеж в обозримо бъдеще на фона на дълговете, които може да не достигнат управляеми равнища до 2030 г.

Само решителни реформи в администрацията и промяна на работните навици ще спасят Европа от една спирала, в която застаряващата, намаляваща работна сила, високата задлъжнялост и държавни разходи, които страните не могат да си позволят, задушават бъдещето на Стария континент, посочва Световната банка в доклада, в който прогнозира слаб икономически растеж до 2016 г.

Европейският съюз се е съсредоточил върху намаляване на фискалния дефицит, за да си върне доверието на инвеститорите и да избегне друга криза, но Световната банка посочва, че тази задача е огромна и прогнозира, че Западна Европа едва ли ще достигне равнищата на държавен дълг от преди кризата - 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) - до 2030 г.

По данни на ЕС през 2012 г. от страните от еврозоната само Естония, Финландия, Люксембург, Словения и Словакия ще бъдат под това целево за валутния съюз равнище.

"Кризата няма да бъде решена без растеж", заяви при представянето на доклада в Брюксел Филип Льо Уеру, който е вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. Европейските правителства ще трябва да станат по-малки и по-ефективни, се посочва в доклада.

Преди срещата на върха на ЕС следващата седмица Световната банка отбелязва, че Европа има нужда от нов "социален консенсус", за да се справи с дори още по-големи проблеми.

През следващите 50 години работната сила в Европа ще намалее с 50 млн. души, което може да застраши способността на икономиката й да нарасне до устойчиви равнища, а имиграцията, която е труден въпрос за Европа във време на висока безработица, трябва да помогне за увеличаване на работната сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Митев, Митев,стига с тая грешка, моля те. Хората в Европа са отвикнали:1.) да насят отговорност за себе си2.) да работятКогато Китайци и други работят за центи, не може да няма криза за тези, които са свикнали да им е спокойно...Не са хванали Бога за брадата, въобразяват си само. Глобализация е все пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Становището и препоръките на Световната банка доказват, че нейните ръководители и експерти не осъзнават сегашната държавна финансова грешка, която е особено важна причина за развитие на криза.За спасение от криза е потребно прекратяване на причината, която я създава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още