IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е еврозоната да посегне към авоарите си със злато?

Обезпечаването на облигациите на задлъжнелите държави чрез златните им резерви би могло да помогне за разрешаването на европейската дългова криза

09:35 | 07.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Време ли е еврозоната да посегне към авоарите си със злато?

Въпросът, който нашумя напоследък между управляващи и инвеститори, е дали не е време правителствата в еврозоната да започнат да продават златните си резерви в опит да разрешат проблемите на Европа, пише Financial Times.

С началото на есента се вижда, че стресът в еврозоната продължава да владее атмосферата. Докато напрежението продължава да расте, World Gold Council (WGC – институцията, която представлява индустрията за злато) подхвърли идеята, че е време правителствата на еврозоната да започнат използването на златото по по-креативен начин, особено в Италия, за да намалят лихвените проценти.

Количеството на ценния метал, за което става дума, се равнява на 10 000 тона резерви само в еврозоната. Според WGC е пределно ясно, че най-засегнатите от кризата страни като Португалия и Италия, са притежатели на значима част от тези активи.

Не е учудващо и че съществуващата криза провокира някои да предложат продажбата на част от златните резерви. В последните няколко години стойността на златото се покачи осезаемо и сега е подходящият момент за правителствата да се възползват и да изплатят лихвите по облигациите си.

WGC обаче е на обратното мнение. Според тях това ще бъде грешка, не само защото такава внезапна активност на пазара на златото ще намали цените, а и защото се оказва, че дълговете в еврозоната са толкова големи, че продажбите на злато няма да могат да разрешат проблема. „Златните резерви на най-пострадалите от кризата страни (Португалия, Испания, Гърция, Ирландия, Италия) могат да покрият само 3,3% от неизплатения дълг на правителствата им“.

В крайна сметка WGC приветства друга идея – страните от еврозоната трябва да секюритизират част от резервите си, емитирайки обезпечени със злато държавни облигации. Тази процедура може да стане по много лесен начин или да бъде структурирана с помощта на траншове с различен риск. По който и вариант да бъде извършено секюритизирането, важното е, че златото ще предоставя допълнителна сигурност на облигационерите. По този начин инвеститорите, които нямат доверие на правителствата в еврозоната, ще се успокоят.

„Използвайки само част от златните резерви като обезпечение, разходите по емитиране на задлъжнелите страни могат да паднат значително“, допълват от WGC. За допълнителна убедителност институцията цитира историята. Например през 70-те години на миналия век Италия и Португалия използваха златото си за обезпечение към заемите от Бундесбанк, Банката за международни разплащания и други кредитори. Наскоро пък Индия взе обезпечен със злато заем от Япония.

Дори и да не се окажат цялостно решение за еврокризата, подсигурените със злато ДЦК могат да помогнат в някои отношения. Засега обаче идеята не получава особена подкрепа сред управляващите. Но дори и европейските лидери да я приемат, ще възникнат правни пречки, защото резервите се държат от централните банки, а не от държавните хазни.

Ако не друго, то поне инвеститорите могат да си извадят заключения от този дебат за бъдещето. Преди десетилетие всички смятаха, че да приемеш злато като обезпечение е остаряла традиция. В ерата на кибер финансите, ценни книжа като облигациите управляваха пазара. Но през последните месеци компании като LCH.Clearnet, Intercontinental Exchange и the Chicago Mercantile Exchange започнаха да приемат злато като обезпечение за маржин изискванията по сделките с деривати.

По-рано това лято Базелският комитет за банков надзор издаде документ, в който предлага златото да бъде един от шестте вида обезпечение за дериватни сделки без централизиран клиринг, както и за съкровищни облигации.

Тези събития обаче далеч не означават, че се насочваме към златен стандарт. По скоро наблюдаваме бавна промяна на поведението, но не от желание за използване на златото, а заради нарастващ риск и нежелание за търгуване с привидно сигурни активи като краткосрочните правителствени облигации. Едно е сигурно – скоро няма да станем свидетели на значителна промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
SPART
преди 11 години
Не е време! До 2880 сериозна корекция не се очаква ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
И като си заложат златото - какво ? То нашите *** го правят от много години в заложните къщи. Всеки ден все по-*** простотии чета за справяне с кризата. Само една гола чест и долните им *** ще им останат. Нищо което по същество ще ги измъкне от тресавището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
Идеята не е лоша, ако само новоиздаваните облигации са обезпечени със злато. Това би помогнало на задлъжнелите държави да емитират дори 20-30 годишни еврооблигации с много ниска лихва и така хем цената на финансирането ще е ниска, хем структурата на дълга ще се подобри.Би могло да се помисли и за облигации обезпечени и с други активи. Атрактивни държавни имоти и необитаеми острови в Гърция също биха могли да бъдат добро покритие за дълга. Подобна транзакция би донесла много по бързо пари от колкото продаването на тези активи и същевременно ще даде възможност държавата да си ги запази ако правителството се спрви с бюджетните проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още