IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция създава собствен механизъм за бюджетен контрол

Всички бюджетни разходи ще бъдат контролирани на тримесечна основа, а при преразход въпросът ще бъде решаван от съответното министерство

10:15 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция създава собствен механизъм за бюджетен контрол

Гърция създаде механизъм за бюджетен контрол, който няма да ѝ позволява да изразходва средства над наличните, съобщиха от пресслужбата на премиера на страната Андонис Самарас, цитирани от РИА Новости. 

Отсега нататък всички бюджетни разходи ще бъдат контролирани на тримесечна основа, а за всеки преразход на средства ще бъде докладвано на контролни органи. Всички министерства и държавни организации ще се отчитат доколко се вместват в планирания бюджет.

„Всеки преразход ще се прояви незабавно и въпросът ще бъде решен навреме от министерството, което го е допуснало. По този начин на правителството няма да се налага да извършва „плоско“ съкращаване на разходите навсякъде“, се посочва в съобщението, като се визира съкращаване на разходите в еднаква степен за всички държавни ведомства.

От правителството подчертават специално, че контролът ще бъде „изключително от гръцка страна“ и към него няма да имат никакво отношение представители на тройката международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

През последните две години разходите в Гърция редовно надхвърляха приходите, като през 2009 г. бюджетният дефицит достигна 15,8% от брутния вътрешен продукт на страната. Това доведе до дългова криза и необходимост от външна помощ.

През ноември в гръцкия парламент предстои да бъдат гласувани нови мерки на строги икономии и повишаване на данъците, които трябва да подобрят състоянието на държавния бюджет с 13,9 млрд. евро през следващите две години, както чрез спестяване на разходи, така и чрез и увеличаване на приходите.

В замяна на предприетите мерки страната очаква да получи поредния транш от кредиторите си на стойност 31,5 млрд. евро, който е част от втория спасителен пакет за страната от общо 130 млрд. евро. Без получаването на средствата страната може да изпадне в неплатежоспособност още през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още