IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Royal Bank of Scotland се приближава до продажбата на правителствения дял

Банката обяви най-високата си печалба от основна дейност след спасяването си през 2008 г., но преди плащането на данъци отчита загуба от 5,2 млрд. паунда

17:53 | 28.02.13 г. 2
Royal Bank of Scotland се приближава до продажбата на правителствения дял

Междувременно кредитната институция ще понижи допълнително степента и обхвата на своя бизнес в инвестиционното банкиране. Тя планира да намали рисково претеглените си активи с над 20% до 80 млрд. паунда от отчетените 101 млрд. паунда в края на 2012 г.

Заедно с останалите британски банки тя е изложена на натиска на правителството да кредитира повече домакинствата и дребния бизнес, за да подпомогне съживяването на слабата икономика на страната.

Министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн приветства плановете на Royal Bank of Scotland за свиване на инвестиционното банкиране. „Искам да видя RBS като базирана във Великобритания банка, съсредоточена върху обслужването на британския бизнес и потребители, са по-малко международно инвестиционно банкиране, което по-скоро да подкрепя тази активност, отколкото да я конкурира“, каза Озбърн.

От кредитната институция обявиха, че планират да продадат част от американския си бизнес Citizens и нарочените за продажба на Santander 315 банкови клона във Великобритания, след като испанската банка се отказа от сделката през октомври.

Продажбата на клоновете е наложителна заради изискване на европейските антимонополни органи заради получената държавна помощ, като от банката ще поискат удължаване на определения срок – края на 2013 г.

Хестър посочи, че след около 2 години банката вероятно ще отстъпи 25% от Citizens чрез продажба на акции в Ню Йорк. По думите му в момента се усеща недостиг на купувачи на британски банкови активи, така че продажбата на акции сега е „основен план“.

От Royal Bank of Scotland са заделили допълнителни 450 млн. паунда за компенсиране на потребители, на които са били неправомерно продадени застраховки за защита, като това увеличава общите ѝ провизии в тази връзка до 2,2 млрд. паунда. По тези продажби вече бяха изплатени 1,3 млрд. паунда.

Заделени са и 700 млн. паунда за компенсиране на неправомерно продадени на дребния бизнес комплексни продукти за хеджиране на лихви.

Към 17,30 часа акциите на  Royal Bank of Scotland губят 5,9% от стойността си до 326,30 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
Крайно време да се реформира банковия бизнес, като печалбите и загубите да се поделят поравно м/у банката и държавата. банкерите дето ни завлякоха в тази криза си присвоиха стотици милиони, а на края ние им покриваме загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
И въпреки че съм финансист по образование, все пак не мога да разбера, защо банките се спасяват със парите на данъкоплатците във кризисните времена, а при подем - реализираните печалби се поделят м/у служителите във вид на бонуси?! И то какви бонуси ( 700 млн. паунда на година ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още